Zuid-Kennemerland

Aanpassingen gemeentehuis nu versneld uitgevoerd

Het gemeentehuis is in 2015 geheel volgens de regels opgeleverd, ook wat betreft de toegankelijkheid. Toch waren er al vanaf het begin klachten. Die leidden er toe dat dit jaar aanpassingen zijn gedaan in de raadszaal. Maar dit is lang niet genoeg, oordeelde de werkgroep toegankelijkheid gemeentehuis al in mei 2017. Ook de voorstellen die het college aan de raad stuurde in november gingen niet ver genoeg. Onlangs nog waren er bijna valpartijen in de raadszaal door de slecht zichtbare niveauverschillen. Maar voor mensen in bijvoorbeeld een rolstoel zijn de problemen nog veel groter. Een stevig debat in de commissie Grondgebied op initiatief van Marielys Roos (Hart voor Bloemendaal) volgde afgelopen week. Resultaat is dat nu enkele aanpassingen versneld worden uitgevoerd.
Zo wordt bij de publieksingang een leuning gemonteerd en de trottoirbanden worden verlaagd. De helling richting publieksingang wordt minder steil gemaakt. De westelijke toegang, nu personeelsingang, kan buiten de openingstijden straks via een speciale bel snel open. In de raadszaal wordt het een stuk ingewikkelder om deze geschikt te maken voor mensen met een handicap. Door de grote niveauverschillen en de krappe ruimte is met een rolstoel op veel plekken de toegang onmogelijk. Ook de mobiele hellingbaan in de zaal blijkt ongeschikt.

Wethouder Nico Heijink (‘ik heb zelf ook al eens het vege lijf moeten redden in de raadszaal’) herhaalde dat het moeilijk is om grote aanpassingen in de raadszaal uit te voeren.  De ruimte is krap. De vloer in het midden is verlaagd en om die omhoog te plaatsen op het niveau van de plaatsen voor bezoekers, pers en ambtelijke staf gaat veel geld kosten. Dit vanwege het beluchtingssysteem dat er in is verwerkt, zo zei hij. Het verlaagd aanleggen was destijds een wens van de raad, die een arena-achtige, niet al te grote raadszaal wilde.

De wethouder zegde toe met een plan van aanpak te zullen komen voor de raadszaal. Maar of het aan de eisen zal voldoen van de werkgroep toegankelijkheid is de vraag. Die stelt immers: zonder een drastische aanpassing zal het niet mogelijk zijn voor rolstoelers om zelfstandig toegang te krijgen tot de gemeenteraadszaal.

De leden van de werkgroep  verzuchtten al in mei van dit jaar:  het is opmerkelijk dat vooral decoraties en zaken als beluchting voorrang kregen bij het ontwerp van het gemeentehuis.

Voor raadslid Roos blijft het onduidelijk: “De wethouder zegt: het is onveilig, maar aan alle voorwaarden is voldaan. Hoe kan het dan dat we met een eindresultaat zitten dat onveilig is?” Heijink: “Het is een onveilige beleving, maar het gebouw voldoet.”
De werkgroep stelt desgevraagd blij te zijn met de aangekondigde verbeteringen en hoopt dat ze snel worden uitgevoerd.