Zuid-Kennemerland

Antoniuskerk: prachtig staaltje ambachtswerk

Kunst en ambacht – dat is het hoofdthema van Open Monumentendag dat aanstaand weekeind 12 en 13 september wordt gehouden. Zeker niet alle deelnemende monumenten in Bloemendaal-Heemstede sluiten hier op aan, maar er zijn zeker pareltjes te bewonderen. Zoals de Antoniuskerk alias ‘het kerkje van Cuypers’, aan de Sparrenlaan in Aerdenhout, de Adelbertkapel aan de Denneweg in Bloemendaal en de expositie van Kunstkring Bloemendaal Fiore, in Castellvm Aqvae aan de Hoge Duin en Daalseweg in Bloemendaal. In Heemstede is op zaterdag de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan geopend, in 1828 ontworpen door de bekende landschapsarchitect J.D. Zocher. Deze heeft een sfeervolle aula in art-decostijl.

Aan de buitenkant is de Antoniuskerk in Aerdenhout maar heel gewoontjes. Niet verwonderlijk, want deze is begin 20e eeuw gebouwd als een noodkerk, ontworpen door Th.J.Cuypers en zijn zoon Pierre Cuypers, tevens architecten van de St. Bavo kathedraal in Haarlem. Vandaar ook dat veel houtwerk is te zien, in plaats van steen. Maar wie eenmaal binnen is kan niet anders dan verrast zijn: een en al kunst en ambacht. Het houtwerk is fraai beschilderd door schilders als D. Scheer, Joes Lelyveld en de in Aerdenhout woonachtige Hongaar Oscar Mendlik. Daarnaast zijn er houten beelden van onder andere Mari Andriessen (Mariabeeld en Hildegardisbeeld) te zien. Zeer in het oog springen ook de kruiswegstaties, veertien litho’s van de Waalse kunstenaar Anto-Carle uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. De litho’s zijn vorig jaar geheel gerestaureerd, danzij inzet van de Stichting Vrienden van de Antoniuskerk en diverse donateurs. (zondag 13 sept. 2015 12.00-16.00 uur).

Ook in de Adelbertkapel is recent volop gewerkt: zowel smeedwerk van de
kroonluchter als het glas-in-lood is gerestaureerd. (Dennenweg 16, Bloemendaal, zaterdag en zondag van 10.30-16.00 uur, uitleg over de restauratie beschikbaar)

Nieuw het programma van de Open Monumentendag is de locatie Hoge Duin en Daalseweg 21B. Dit voormalig filtergebouw van het waterleidingbedrijf Bloemendaal is omgebouwd tot woonhuis, en bewoner Harry Swaak geeft hier een toelichting op, op zondag, om 12.00, 14.00 en 16.00 uur. In de kelders van dit gebouw huist Kunstkring Bloemendaal ‘Fiore’. Hun expositieruimte is beide dagen geopend van 11.00-17.00 uur. Kunst van verschillende disciplines is er te zien: beelden, keramiek, schilderkunst, fotografie etc.

Nieuw in het progamma van de Open Monumentendag is ook de protestante kerk van het voormalig Provinciaal Ziekenhuis (Park Brederode) in Bloemendaal. Dit is een ontwerp van architect Zocher, en is de afgelopen jaren gerestaureerd. (beide dagen van 11.00-17.00 uur)
Meer informatie is te vinden op de website www.openmonumentendag.nl/gemeente/bloemendaal/, www.openmonumentendag.nl/gemeente/heemstede/ of onsbloemendaal.nl , en hv-hb.nl/topic-open_monumentendag/