Zuid-Kennemerland

Arriva voert tijdelijk gratis belbus in op Herenweg

Arriva biedt reizigers die door de werkzaamheden aan de Herenweg niet met buslijn 50 kunnen reizen de mogelijkheid om van een belbus gebruik te maken. Deze belbus 550 rijdt op verzoek vanaf de haltes Rijnlaan en Kerklaan aan de Herenweg naar het Wipperplein. Daar kunnen reizigers overstappen op de omleidingsroute van buslijn 50 of R-net 340. Op de omleidingsroute van buslijn 50 komt een extra halte, bij de winkels aan de Glip. De belbus is gratis en rijdt elke dag tussen negen uur ’s ochtends en half zeven ’s avonds.
Reizigersvereniging Rover zegt blij te zijn met de jongste oplossing, de gratis belbus, maar is over een aantal zaken niet tevreden. In de spits rijdt de bus niet, dus voor scholieren en forensen is het geen oplossing. “Wie op de heenreis reist met de bus verwacht ook op de terugweg een bus”, aldus woordvoerder Heemstede, Hans Limper gevraagd om een reactie. Hij wijst erop dat de bus in eerste instantie maar tot en met 31 maart wordt ingezet.

Daarna volgt een evaluatie. “Op dit moment is belbus lijn 550 niet opgenomen in de reisplanners van bijvoorbeeld Arriva en 9292, dus de bekendheid met de nieuwe belbus is niet groot. Al zo snel willen evalueren is niet reëel. Verder moeten reizigers een uur van te voren bellen om de belbus te reserveren, dat werpt een drempel op”.

Rover blijft vinden dat haar eerder aan gedragen oplossing om de route van lijn 50 vanuit Haarlem in wel via de Herenweg richting Bennebroek/Leiden te laten lopen. In zuidelijke richting namelijk is de Herenweg wel open voor verkeer. Heemsteedse reizigers kunnen dan in Bennebroek overstappen op de omleidingsbus naar Haarlem, met een extra reistijd van 15 minuten.

Vanaf het begin van de omleiding, 23 januari, is er onvrede over de aanpak van Arriva geweest. Inwoners van de Rivierenbuurt en de Geleerdenwijk waren hun haltes van lijn 50 aan de Herenweg kwijt, en moesten tot bijna 2 kilometer lopen om de haltes aan de oostkant van Heemstede te kunnen bereiken. Na druk vanuit de Heemsteedse gemeenteraad, die een brief schreef aan Arriva, en vragen vanuit de provincies Noord- en Zuid-Holland kwam de vervoerder dan begin deze week met de belbus-oplossing.

Belbus 550 kan worden gereserveerd via 0900 1961 (10 cent per minuut, in het keuzemenu kies ‘Zuid-Holland Noord’). Meer informatie, inclusief de dienstregeling van belbus 550, is te vinden op www.arriva.nl/zuid-holland.
De werkzaamheden aan de Herenweg duren tot eind juli.

Bus 50 draait vanaf de omleidingsroute via Bennebroekerlaan de Rijksstraatweg in Bennebroek op