Zuid-Kennemerland

Beachclub Vroeger moet twee weekeinden dicht

Het festival Sweets van zondag 28 mei op het Bloemendaalse strand is flink uit de hand gelopen. De ME werd opgeroepen en uiteindelijk zijn er meer dan tien arrestaties verricht. Beachclub Vroeger moet twee weekeinden de deuren gesloten houden, buurstrandtent Fuel kreeg een waarschuwing. Deze explosieve situatie kwam totaal onverwacht, aldus waarnemend burgemeester Bernt Schneiders achteraf in een toelichting op het gebeurde.

Oorzaak van de grote onrust was een teveel aan kaarten voor het festival. Of er valse kaarten in omloop waren of dat er gewoonweg meer legale kaarten  waren verkocht is nog niet duidelijk. Maar een feit is dat er minstens duizend mensen meer op het feest af waren gekomen dan de vijfduizend die als maximum waren afgesproken. “Dat betekent dat er veel teleurgestelde mensen waren die niet naar binnen konden. Op een gegeven moment besloot de politie dat die situatie niet in de hand te houden was, en heb ik een noodbevel gegeven om de politie bevoegdheid te geven de mensen van het strand af te geleiden. Toen duidelijk werd dat de situatie erg grimmig werd heb ik ook de ME laten komen”, aldus Schneiders. Onder de arrestanten waren vooral Amsterdammers en inwoners van andere grote steden. “Authentieke Bloemendalers niet nee, die gaan ook meestal niet naar deze feesten op het Bloemendaalse strand”, aldus de burgemeester.
Feesten als deze aan het strand worden georganiseerd door evenementenbureaus die er vervolgens een locatie bij zoeken. De exploitanten van de locatie zelf zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor het goede verloop van de feesten. Over het algemeen gaat het tamelijk goed met die feesten aldus Schneiders. “De strandtenthouders huren altijd veel particuliere beveiligers in, er is veel politie aanwezig en vooraf is er altijd overleg. Daardoor gaat het eigenlijk altijd goed”.
Beachclub Vroeger had eerder al eens een waarschuwing gehad voor het niet nakomen van afspraken, en daarom kreeg deze club nu een sanctie: sluiting in het weekeind van 3 en 10 juni. Buurman Fuel kwam er vanaf met een waarschuwing. Afgelopen zaterdag liet Fuel dan ook duidelijk weten via borden op strand en bij de strandtent zelf ”Wij zijn vandaag open”.
Schneiders tot slot: “het meest vervelende aan de kwestie vind ik dat de veiligheid van de mensen op het strand in gevaar is gebracht. Stel je voor, je gaat naar een feest op het strand, leuk, maar dan sta je opeens in een heel grimmige sfeer waar klappen kunnen vallen. Dat is niet goed”. Bang voor herhaling is de waarnemend burgemeester eigenlijk niet. “Na nog zo’n incident  gaat de tent nog langer dicht. Ik vermoed  dus dat ze snappen dat dit niet voor herhaling vatbaar is”.

Buurman Fuel kwam er vanaf met een waarschuwing