Zuid-Kennemerland

Blij met lijn 14, maar niet met bushalte op drukke Zwarteweg

Veel mensen zijn blij vanwege de komst van de nieuwe buslijn 14 door Bennebroek, die hen vanaf 3 september rechtstreeks met de stations Hillegom en Heemstede-Aerdenhout verbindt. Maar een halte op de drukke Zwarteweg gaat sommigen te ver. Te onveilig. Omwonenden stuurden een bezwaar richting gemeente. Die gaat verder met de bezwaarmakers in gesprek. Intussen komen de haltes er wel, de bus gaat immers onverbiddelijk rijden. Maar de haltes op de Zwarteweg krijgen een tijdelijke status.

De halte richting Vogelenzang komt tegenover de Hyacinthenlaan. De halte richting Heemstede komt voor het plantsoen op de hoek met de Hyacinthenlaan. “De haltes zijn gepland op een zeer onoverzichtelijk punt”, aldus een van de bezwaarmakers, Ralph Heijnneman die zelf aan de Zwarteweg woont. “Vlakbij de stoplichten van de Rijksstraatweg en bij de kruising met de Hyacinthenlaan. Het is daar gewoonweg te druk om een bus op de rijbaan te laten stilstaan. Bovendien is de halte bij het plantsoen op de hoek met de Hyacinthenlaan volgens de verkeersregels niet mogelijk. De bus stopt dan namelijk of binnen 5 meter van de bocht of hij staat stil bij de fietsstrook, meer ruimte is er namelijk niet”.

Heijnneman zegt het ook erg jammer te vinden dat de buurt bij de locatie van deze halteplaatsen niet is betrokken. “We kwamen er bij toeval achter dat de haltes daar waren gepland. Een brief aan de bewoners is pas afgelopen week verstuurd”.
Uit voorzorg stuurde Heijnneman medio augustus een bezwaarbrief, mede ingediend door nog vijf buurtbewoners en vier winkeliers. De gemeente besloot daarop de haltes een tijdelijk karakter te geven, met alleen een haltebordjes.

De gemeente gevraagd om een reactie: “De zorgen over verkeersveiligheid delen we niet, want dan hadden we het besluit niet genomen. Het is een klein busje dat 1x per uur rijdt en dat niet altijd bij deze halte zal stoppen. Bij de behandeling van het bezwaar gaan we verder in op alle argumenten. Dat doen we liever niet via de krant”, aldus een woordvoerder.

Anemonenplein als alternatief?
De grote vraag is of er alternatieven zijn voor een halteplek. Voorwaarde is dat de halte in de buurt is van de halte van Arriva bus lijn 50 van Haarlem naar leiden, zodat overstap mogelijk is. Waarom niet de halte van Connexxion buurtbus 401 aan het rustige Anemonenplein gebruiken, daar is bovendien een supersnelle doorsteek mogelijkheid voor voetgangers naar halte van lijn 50 en er is alle ruimte voor een fietsenrek en verhoogd busperron, was de suggestie van de bezwaarmakers. De gemeente reageert desgevraagd: “De halte Anemonenplein is van de buurtbus 401 en ligt in Hyacinthenlaan, op 80 meter afstand van de Zwarteweg. De buurtbushalte Anemonenplein ligt maar aan 1 kant van de weg omdat de buurtbus hier zijn begin- en eindpunt heeft.  De bus naar Vogelenzang rijdt rechtdoor over de Bennebroekerlaan-Zwarteweg en komt niet in de Hyacinthenlaan. Hier is dus geen combinatie te maken”.

De bushaltes zijn afgestemd met en akkoord bevonden door de provincie Noord-Holland en Connexxion. Lijn 14 wordt gereden met een klein formaat zogenoemde midibus, zodat kan worden volstaan met beperkte haltevoorzieningen. De aanleg van de bushaltes wordt geheel betaald door de provincie Noord-Holland

Lijn 14 rijdt via Hillegom en Vogelenzang verder over de Bekslaan naar Bennebroek en langs het Huis te Bennebroek naar De Glip, Raadhuisplein, Brabantlaan, Kerklaan, Koediefslaan en het treinstation. De rit van de Zwarteweg naar het station Heemstede duurt een kwartier, vanuit Vogelenzang een kleine 20 minuten.  Reizigers van de Zwarteweg naar station Hillegom doen er tien minuten over.