Zuid-Kennemerland

Euro Hockey League toernooi in Bloemendaal: groter dan ooit

Voor de derde keer alweer is HC Bloemendaal gastheer van het Europese tophockeytoernooi EHL voor herenteams. Maar nog nooit was het toernooi zo uitgebreid als nu: er komen groepsfase wedstrijden voor zestien teams, plus alle finalewedstrijden, zes dagen lang van 1 tot en met Tweede Paasdag, zes april. Op de drukste dagen worden 6000 mensen verwacht op het landelijke, kleinschalige hockeycomplex van hoofdklassespeler Bloemendaal, ofwel De Mussen. Al dagen wordt er gewerkt om het terrein om te vormen tot een professioneel topsportterrein dat voldoet aan alle veiligheidseisen, inclusief opbouw van een ‘hospitalityterrein’ ofwel ‘promodorp’ voor gasten, deelnemers en sponsors. “Het wordt een groot internationaal tophockey festijn”.

Met de ervaringen van EHL toernooien in 2011 en 2013 op zak, was het geen al te grote schrik toen het bestuur in december te horen kreeg dat Bloemendaal opnieuw het toernooi mocht gaan organiseren, en nu in 2015 flink uitgebreider dan de vorige edities. Het inmiddels door de wol geverfde lokale organisatie comité werd bij elkaar geroepen, waaronder secretaris Tanja Enneking: “De hele groep was meteen enthousiast, vertelt zij in de bestuurskamer van HC Bloemendaal, met vol zicht op de pas geplaatste tribunes langs het wedstrijdveld.  “Iedereen reageerde meteen met een ‘we gaan dit toernooi gewoon weer neerzetten’. ” Net als tijdens voorgaande edities waren de vrijwilligers gemakkelijk te porren. Soms met hele teams tegelijk meldden ze zich aan als parkeerwacht, patatbakker, ballenjongens en meisjes langs de lijnen en zo meer. “Dat loopt als een trein”, aldus Tanja Enneking.

Veiligheid
Een van de grootste uitdagingen is om de bezoekersstromen in veilige banen te leiden. Eerder was al een veiligheidsplan gemaakt, dat nu verder is aangescherpt, ook in overleg met de gemeente Bloemendaal.
De ingang voor bezoekers is drastisch verlegd, weg van het clubhuis dat tijdens de EHL alleen toegankelijk is voor spelers, officials en pers.  Bezoekers komen straks binnen tussen het hoofdveld en veld 2, dat momenteel wordt ingericht als hospitalityterrein. Nadat wel eerst een extra beschermende mat is gelegd om het kostbare kunstgras te sparen.
Mensen die met de auto komen worden naar de grasvelden aan de Zomerzorgerlaan geleid. Daar komt een extra voorsorteerstrook, waar de wachtenden alvast het parkeergeld betalen. Tien euro voor een dag. Hiermee hoopt de organisatie op een snellere doorstroming en minder file in het dorp, zoals tijdens de druk bezochte finale in 2013 (op de Mollaan).
De meeste EHL teams verblijven in het Van der Valk hotel in Haarlem en worden met bussen van de EHL naar HC Bloemendaal vervoerd. Hockey clubs Rood-Wit uit Aerdenhout, en Alliance uit Heemstede hebben hun watervelden ter beschikking gesteld waarop de teams van te voren kunnen trainen. “Ontzettend fijn dat we die medewerking hebben gekregen”, aldus Enneking.

Nog een paar dagen stug doorwerken en de club is er klaar voor: “Tophockey én een mooi feestje”. Tijdens de EHL 2013 was gastheer Bloemendaal winnaar, wie weet wordt dat kunstje weer herhaald.

(dit artikel is gepubliceerd in Het Weekblad Kennemerland Zuid, ed. 26-3-2015)

 

Tanja Enneking
Tanja Enneking

Foto: Tanja Enneking voor het hoofdveld op HC Bloemendaal: klaar voor de EHL 2015