Zuid-Kennemerland

Boekhandelaar Arno Koek in tv boekenpanel DWDD

Boekverkoper van het jaar was Arno Koek al, in 2008. Maar binnenkort dreigt hij echt een Bekende Nederlander (BN’er) te worden. De eigenaar van  boekhandel Blokker is uitverkoren om dit seizoen van het tv programma De Wereld Draait Door deel te nemen aan het boekenpanel. 27 September is de eerste uitzending met het nieuwe panel van vier boekhandelaren uit heel Nederland. Het nieuwtje verspreidde zich vorige week snel in Heemstede. In de winkel aan de Binnenweg wordt Arno doorlopend gefeliciteerd door klanten. “We zijn heel trots op je”, zegt bijvoorbeeld een oudere dame die haar boek afrekent bij de kassa. “Helemaal terecht hoor, ik dacht vorig jaar al: wanneer wordt Arno nou eens panellid bij dat programma?”.

Arno neemt de complimenten graag in ontvangst. Goedgemutst is de boekhandelaar altijd al wel, maar zijn goede humeur kan nu helemaal niet meer stuk. “Helemaal blij was ik toen ik hoorde dat ik mocht deelnemen aan het boekenpanel. Echt fantastisch, ik heb er ontzettend veel zin in”, vertelt hij tussen het helpen van de klanten door bij een kopje thee in de winkel.
Arno deed al eerder ‘auditie’ bij DWDD, maar werd toen niet uitgekozen. Deze zomer werd hij opnieuw gevraagd mee te doen. Arno: ”Ik heb van tevoren heel serieus nagedacht of ik het wel of niet wilde doen, heb alle voors en tegens afgewogen. Maar uiteindelijk is het voor het boekenvak zo ontzettend leuk om dit te mogen doen. Echt een eer om deel te mogen nemen. Als je die kans krijgt moet je dat echt doen, was mijn conclusie”.

In juli moest hij twee boeken promoten (pitchen), elk in anderhalve minuut tijd. Net als in het echte tv programma. Hij koos voor de dikke pil van Pieter Waterdrinker, Poubelle, en het nieuwste boek van Dimitri Verhulst.  Hij wist inmiddels dat nog 18 anderen in de race waren. Vorige week kwam dan het verlossende telefoontje.
En na dat telefoontje was er direct werk aan de winkel. “Ik had al van een eerder panellid gehoord dat deze deelname aardig wat tijd gaat kosten, zo’n 40 uur per maand. Boeken uitkiezen, boeken lezen, voorbereiden, overleg hebben met de medepanelleden. Het is namelijk de bedoeling de vier overeenstemming bereiken over welk boek het Boek van de Maand gaat worden. Daarnaast kiest elk panellid een boek uit dat hem of haar interesseert en ook daarover moeten alle vier enthousiast zijn – en het lezen.
“Ik ben er nu heel ontspannen over, maar ik weet ook dat, als straks de uitzending in zicht komt, de nodige gezonde spanning zal optreden. Het is natuurlijk ook een live programma. Voordeel is overigens wel dat de camera’s vrij ver weg staan van de tafel. Het is dus toch een redelijk intieme ruimte. En het voordeel is dat presentator Matthijs van Nieuwkerk heel toegankelijk is”. Arno Koek kent hem uit de tijd dat hij nog voor de Leidse boekhandel Kooyker werkte. Matthijs van Nieuwkerk deed er ooit een popquiz samen met Leo Blokhuis, en Arno interviewde hem bij die gelegenheid. “Dat ging vanzelf”. Nu zit hij dus aan de andere kant van de tafel.
Op de vraag of Arno al een boek voor de eerste uitzending in gedachten heeft is het antwoord “ja”. Maar een titel zal niemand van hem horen. “Ik zeg niks”, zegt hij breed lachend. Alle panelleden hebben geheimhouding getekend. 27 september zullen we het weten.