Zuid-Kennemerland

Chique paddentunnels Brederodelaan lijken diensten te bewijzen

paddentunnel aan de Brederodelaan in Bloemendaal

Drie paddentunnels zijn er aangelegd tijdens de reconstructie van de Brederodelaan in Bloemendaal. Totale kosten voor het hele project: 175.000 euro. Dan wordt het extra spannend of de padden er ook inderdaad gebruik van gaan maken. Maar dat gebeurt, zo constateerde Joost van Marion, coördinator van de paddenwerkgroep Bleek en Berg, toen hij deze week na de eerste warme voorjaarsdag afgelopen zondagavond een proef op de som nam. Hij zag tal van padden door de betonnen tunnelbak marcheren, onder hen ook enkele ‘dubbeldekkers’, dat wel zeggen: mannetjes met een vrouwtje op de rug.

“Een mooi moment”, aldus Van Marion gevraagd om een toelichting. “Wat ik heb gezien is uiteraard nog maar een momentopname. We kunnen nu nog geen tellingen doen omdat er bij de tunnels geen bakken staan waar padden in belanden zoals bij andere paddenoversteekpunten het geval is. Maar we zijn heel blij te zien dat de padden de tunnels hebben gevonden. De omstandigheden voor de padden bij de Brederodelaan zijn momenteel nog verre van optimaal.  De wegkanten zijn nog niet begroeid, het is één grote zandbak rond de tunnels”.

Padden trekken elk voorjaar van hun overwinteringsgebied naar plekken waar ze zich voortplanten. Vrouwtjes zetten er hun eitjes af, en gaan dan weer terug. Mannetjes blijven soms wat langer, in de hoop dat er nog meer vrouwtjes komen. In dit geval gaat het om padden die van landgoederen Schapenduinen en Klein Wildhoef naar het meertje van Caprera trekken. De Brederodelaan is daarbij een gevaarlijk obstakel.

Van Marion: “Vorig jaar hebben we met alle vrijwilligers op deze route ruim 4000 padden overgezet. Dat zijn serieuze aantallen. We zijn dus heel blij met de tunnels, die een veiliger oversteek bieden. Maar ook met tunnels kunnen we nooit helemaal voorkomen dat padden de weg op gaan. Het zijn net acrobaten. Als ze een mogelijkheid zien om hun doel te bereiken, dan pakken ze die. Op de overige plekken in het gebied zijn we overigens nog volop zelf in actie om de padden te helpen oversteken. Dat gebeurt in een ochtend- en een avondploeg”.

Even ten noorden van Bloemendaal, aan de Middenduinerweg bij de ruïne van Brederode, zijn ook paddentunnels aanwezig. Daar maken ook andere dieren gebruik van zoals hazelwormen en wezels.