Zuid-Kennemerland

Docenten verder zonder paraplu WIJHeemstede


De meeste docenten die voorheen cursussen verzorgden voor WIJ Heemstede zijn overgegaan naar een nieuw collectief, het Cursus Collectief Heemstede. Zij hebben die stap gezet na het nieuws dat WIJ Heemstede de cursussen niet langer wil faciliteren omdat zij dit als welzijnsorganisatie niet meer als kerntaak beschouwt. Het collectief is bezig met een eigen website. “Het leuke is, dat we elkaar nu echt leren kennen.”

Zelfde schuitje: schept een band
Hans Spruit heeft samen met collegadocent Michiel Kersten na de slechte tijding van WIJ Heemstede de schouders er flink onder gezet met het organiseren van het collectief en het opzetten van de website. “Het voelde een beetje of wij kinderen waren die tegen onze zin het huis uit gingen,” lacht Hans Spruit, docent tai chi en qi gong. “Voor veel docenten was het flink schrikken dat ze nu op eigen benen moeten staan. Maar gelukkig gingen de meesten al snel denken in kansen. Twee docenten besloten niet mee te doen onder wie een die met pensioen ging. Op dit moment hebben we tien docenten in ons collectief. Het mooie is dat we nu meer een groep zijn geworden. In hetzelfde schuitje zitten schept een band. Vroeger zeiden we hooguit gedag op de gang, nu we helpen elkaar. We hebben de website zelf gemaakt, en weer iemand anders kan advies geven over administratieve zaken.”

Overigens kunnen docenten uit de hele regio zich aansluiten bij ons cursuscollectief. Nu al worden veel verschillende cursussen aangeboden, zoals tekenen en schilderen, bewegen en ontspannen, talen, kunstgeschiedenis en muziek. Docenten op deze en andere gebieden kunnen zich aansluiten. Voor een klein eenmalig bedrag aan entreegeld en drie euro per maand krijgen ze eigen pagina’s op de website en andere pr, zoals vermelding op een flyer die in de maak is.

Hans Spruit: “We zijn weliswaar het huis uit, maar we worden tot het eind van dit jaar nog gesteund. Onze cursussen worden nog genoemd in de eerstvolgende cursusfolder van WIJ Heemstede, en we zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de WIJ Heemstede informatiemarkt van 4 september. Maar daarna moeten we het echt alleen gaan doen,” aldus Hans Spruit. De website van het collectief is www.ccheemstede.nl