Zuid-Kennemerland

Duurzaam leven goed voor portemonnee

Het thema duurzaamheid leeft niet alleen bij bestuurders maar zeker ook bij inwoners. Dat bleek afgelopen dinsdagavond op de informatieavond die de gemeente in Bennebroek had belegd. Die avond was dan ook heel praktisch en ging over kleine, eenvoudig te behalen energiebesparingsmaatregelen, en zonnepanelen. Met een passend cadeautje na afloop: een stuk isolatiefolie om achter de verwarmingsradiator te plakken. Die snelle winst was gauw binnen.

Aan de hand van infrarood beelden liet Roy Langedijk van het Duurzaam Bouwloket in een oogopslag zien waar er warmte uit een niet geïsoleerde gevel zoal lekt.  Direct achter de radiator van de woonkamer bijvoorbeeld, en langs de naden van kozijnen en ramen. Een laagje isolatiefolie achter de radiator plakken kan al diverse graden warmte in huis houden in plaats van dat ze naar de buitengevel weglekken. Of folie ook nuttig als de gevel nog niet geïsoleerd is, wilde iemand weten. Ja, zeker nuttig, aldus Langedijk. En niet duur ook, voor zo’n vijftien euro beplak je de radiatoren in heel het huis. Ook niet duur: tochtstrips. Handig als de raamrubbers van ramen verouderd zijn.

Rekensommetje

LED lampen installeren is nog zo’n eenvoudig te behalen winst. Langedijk rekent even voor: een halogeenlamp van 35 W kost bij 2 branduren per dag jaarlijks zo’n  5,62 euro. Een LED lamp van 5 W slechts 80 cent.
Verder is op cv ketels vaak energiebesparing mogelijk. Veel hr-ketels staan standaard op een hoge aanvoertemperatuur. Door het verlagen van de watertemperatuur van de cv naar 60 graden of nog minder krijgt de hr-ketel een hoger rendement. “Een kwestie van even uitproberen. Verlaging kan een besparing van 5-7% van de verwarmingskosten opleveren,”aldus Langedijk.

In de kerkzaal van het Trefpunt praatte Raoul Santibanez van het Duurzaam Bouwloket het gehoor bij over de laatste stand van de zonnepanelen. Ze wekken steeds meer energie op, en zijn zeker ook renderend op daken die niet helemaal op het zuiden liggen. Ook aan het uiterlijk wordt steeds meer aandacht besteed. Zo’n ‘full black mono’ ziet er toch wel heel chique uit. Dat geldt ook voor de nieuwste glas-glaspanelen. Hoewel subsidieregelingen telkens wijzigen is het nog altijd interessant om zonnepanelen te laten installeren, aldus Santibanez. Als voorbeeld: een set van tien zonnepanelen met een opbrengst van  275 Wp (wattpiek) vergt een investering van zo’n 3650 euro na BTW teruggave – waarvoor het duurzaam bouwloket een handig stappenplan voor niet btw-plichtigen heeft ontworpen. De panelen leveren jaarlijks zo’n 2.235 kWh op bij plaatsing op het zuidoosten. De terugverdientijd is dan zeven tot acht jaar.

Na afloop van de avond meldden 35 inwoners zich aan om hun huis beschikbaar te stellen voor een energiescan. Het loket wil meest voorkomende woningen  in kaart brengen om later voor de inwoners een passend energiebesparingsadvies te kunnen geven. Eind januari 2018 is er nog een avond over energie, dan over vloer- en spouwmuur isolatie. Meer informatie: duurzaambouwloket.nl.