Zuid-Kennemerland

Eerste nieuwe boom op Vrijheidsdreef

Goed nieuws over de Vrijheidsdreef: het begin van nieuw groen is er. Maandag werd de eerste boom officieel geplant door onder anderen wethouder Heleen Hooij. Totaal worden ruim honderd jonge bomen geplant, ter vervanging van de kastanjebomen die door ziekte waren getroffen.
Aanwezig bij de herplant waren ook (bestuurs)leden van de vereniging Vrienden Wandelbos Groenendaal. Die hadden namelijk vier bomen geadopteerd. Goedkeurend keken ze toe hoe de spaden de grond in gingen rond de net geplante Japanse Zelkova, officiële naam Zelkova Serrata. Bestuurslid Leo van Os, zichtbaar tevreden: “We hebben gekozen voor juist deze plek, aan de buitenrand met zicht op het Groenendaalse bos. De Zelkova staat bekend om zijn mooie rode en oranje herfstkleuren, dus die zijn dan straks gezien vanaf het bos goed in beeld. Vier Zelkova’s bij elkaar, prachtig”. De keuze voor deze boomsoort is ook nog eens geheel democratisch tot stand gekomen, na stemming in de algemene ledenvergadering van de vereniging.

De adoptie van de vier bomen is kost de vereniging duizend euro. De vereniging die ruim 25 jaar bestaat heeft 200 leden die jaarlijks 6 euro lidmaatschap betalen. “Knap hè dat het ons is gelukt”, lacht voorzitter Marieke Reehoorn, die met aangelijnde hond naar de herplant is komen kijken. “Een kwestie van met zorg met de centen omgaan. Maar het lukt ons elk jaar om een project te sponsoren. Poepzakhouders en prullenbakken bijvoorbeeld voor in het bos. Maar dit jaar steunden we dus graag de aanplant van nieuwe bomen aan de Vrijheidsdreef”.

De beplantingswerkzaamheden gaan nog tot in het nieuwe jaar door. Aan de binnenzijde komen twee rijen lindebomen. Aan de buitenrijen aan weerszijden gemengde soorten, zoals walnoot, tamme kastanje (die niet vatbaar is voor de kastanjeziekte), amberboom, eik en dus de Zelkova, die breed, waaiervormig groeit. De bomen hebben nu een stamomtrek van zo’n 40 centimeter en hebben al een aardige hoogte. Inmiddels zijn 17 bomen door derden geadopteerd.

Als het weer meewerkt, dan kan de Vrijheidsdreef in februari weer open voor verkeer.

vrijheidsdreef_eerstenieuweboom1_marilou