Zuid-Kennemerland

Elkaar inspireren bij ‘De Bulb’

Het opvallende gebouw voor de bloembollencultuur, ‘de Bulb’ aan de Leidsevaart op de grens met Bennebroek heeft sinds enkele maanden een nieuwe bestemming en een nieuwe naam. In BulbSpaces kan ruimte worden gehuurd voor werkplekken in brede zin. Een flexplek voor een klusje met de laptop, een vast bureau met kastruimte voor wie regelmatig komt, of een meer afgesloten kantoorruimte, bijvoorbeeld in een opvallende zeecontainer. Het doel is vooral om ondernemers  de kans te geven elkaar te inspireren en wie weet ook samen te werken.

‘Spaces’ een passende naam. Eenmaal door de voordeur is er in de hal de keuze: links- of rechtsaf slaan. Beide kanten zijn identiek wat betreft omvang: giga en in beide kijk je je ogen uit. De vleugel aan de noordzijde is na de verbouwing nu vrijwel af. Wie het gebouw een paar jaar terug heeft gezien bijvoorbeeld op een Open Monumentendag weet dat deze noordhal er leeg, kaal en ongeïsoleerd bij stond. Nu ligt er een strakke gegoten vloer met vloerverwarming, muren en plafonds zijn geïsoleerd en elke hoek is weer anders ingericht.

Er zit een ondernemer met een modemerk en showroom, een bedrijf dat lichtsystemen ontwerpt voor winkels en bedrijven, een fotograaf, en communicatie specialisten. Ook is er een inspiratieruimte en zijn er open ruimten die worden verhuurd voor evenementen.

“We hebben hier al een huwelijksfeest gehad, en zelfs een begrafenisplechtigheid en binnenkort komen hier 500 man van de Rotary voor een bijeenkomst,” aldus Ellen Rijntjes. Zij geeft sinds enkele maanden vorm aan het concept van BulbSpaces, in overleg met de eigenaar van het pand, Erik Paulus die er eerder het bedrijf voor winkelinrichting P2 in had gevestigd, maar dat nu is gestopt.

Deze onderneemster komt oorspronkelijk uit Amsterdam maar miste na verkoop van haar schoenenbedrijf en verhuizing naar Bentveld  al snel “de werkplekken met goede koffie op elke hoek van de straat”. Via via hoorde ze van het gebouw aan de Leidsevaart, ging er kijken en zag de mogelijkheden om hier een co-workspace te helpen vestigen.

3600 Vierkante meter is het totale vloeroppervlak en het gebouw heeft zo zijn uitdagingen. Het is een architectonisch fraai geheel, in 1924 ontworpen door J. Zietsma in een strakke variant van de stijl Amsterdamse School. Het is een Rijksmonument (onder de naam Gebouw voor de Bloembollencultuur) en dat betekent dat de buitenzijde niet aangepast mag worden. Zelfs een logo bij de voordeur is niet toegestaan. De ruimte binnen is zo open en groot dat daar wel veel mogelijk is wat betreft inrichting. Wat ook is toegestaan zijn zonnepanelen en volgend jaar wordt het hele platte dak ermee vol gelegd, met als doel: helemaal van het gas en de elektriciteit af. Verder zijn er concrete plannen voor een Japanse robot die receptionist kan spelen en bezoekers naar de juiste plek kan begeleiden. Achttien bedrijven zijn er inmiddels neergestreken, waaronder ook eenmanszaken en start-ups.