Zuid-Kennemerland

Extern onderzoek naar gebeurtenissen dossier Elswoutshoek

Er komt een extern en onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen in 2014 die hebben geleid tot een escalatie in het dossier Elswoutshoek. Dat is de uitkomst van een extra raadsvergadering op 12 april over dit onderwerp. De oproep tot een onderzoek werd gedaan in een motie van VVD, GroenLinks, D66 en CDA die vrijwel raadsbreed werd aangenomen. Alleen de nieuwe partij Vrijzinnig Democratisch Bloemendaal stemde tegen.

De aanzet voor deze raadsvergadering werd drie weken geleden gegeven door de raadsleden Henk Schell (PvdA) en Leonard Heukels (Liberaal Bloemendaal). Zij waren aanwezig bij de zitting in hoger beroep in de strafzaak tegen raadslid Marielys Roos. De raadsvrouw van Roos ging uitgebreid in op e-mails van de gemeente Bloemendaal over Elswoutshoek in 2014.

De inhoud van de mails, aldus de beide raadsleden, rechtvaardigt ‘een ernstig vermoeden van handelen in strijd met de integriteit (…)’. Schell en Heukels stelden de dag erop een motie op waarin wordt gevraagd om een extern onderzoek naar de gang van zaken binnen de gemeente in 2014, met als draaipunt het interview dat toenmalig wethouder Marjolein de Rooij gaf aan het Haarlems Dagblad. Daarin meldde ze dat de landgoedeigenaren van Elswoutshoek intimiderend waren opgetreden tegen ambtenaren. De stukken die dit zouden staven werden uiteindelijk door de gemeente geheim verklaard. Marielys Roos legde zich daar niet bij neer en openbaarde ze, waarna aangifte tegen haar werd gedaan.

Ongeveer tegelijkertijd met de motie publiceerde burgemeester Roest een eigen brief over dit onderwerp. Om de ‘onverwerkte pijn en de bitterheid’ in het dossier echt weg te nemen stelt hij daarin voor ‘waarheidsvinding te laten plegen op de gebeurtenissen in 2014, conclusies te trekken en waar mogelijk te verzoenen.’

De motie van Heukels en Schell haalde het uiteindelijk niet. Inmiddels hadden namelijk ook de coalitiepartners uit 2014 VVD, GroenLinks, D66 aangevuld met CDA zelf een motie opgesteld. Rolf Harder (VVD): “De overwegingen in de motie passen ons niet zo.” Daarom wilden wij een eigen weg zoeken en ons volstrekt baseren op de brief van de burgemeester. We hebben er alle vertrouwen in dat de burgemeester dat onderzoek zorgvuldig zal laten doen.” Martine Wierda (GroenLinks) vroeg zich allereerst af waarom deze extra raadsvergadering zo nodig moest plaatsvinden en stoorde zich daaraan. Ze steunde het idee van een onderzoek. “Het hangt nu al jaren boven de markt. Het is noodzakelijk om schoon schip te kunnen maken en daarom denken wij dat er misschien wel een onderzoek nodig is. Het zal ook voor GroenLinks goed zijn, er wordt veel gesuggereerd in de media en op social media”.

Nieuwkomer VDB deed flink van zich spreken. Niet belast met het oude zeer uit 2014 vroeg fractievoorzitter Mark Doorn zich in zijn ‘maiden speech’ af of het voorgestelde onderzoek niet juist tot nieuwe onrust zou leiden. En: hoeveel gaat zo’n onderzoek kosten, dit hele dossier heeft de gemeente al een vermogen gekost, betoogde hij.  “De verzoeningspoging heeft geen duur onderzoek nodig. Waren de excuses die het toenmalige college heeft gemaakt met herroeping van de beschuldigingen niet voldoende?”

Marielys Roos, die nog altijd voor de rechter staat vanwege dit dossier, reageerde verheugd op het besluit om tot waarheidsvinding te komen. “Dit is nu precies waar ik de afgelopen 3,5 jaar mee bezig ben. Dit is vanavond een schitterend moment voor mij, ik ben er superblij mee.”