Zuid-Kennemerland

Fietspad door de duinen definitief van de baan

Het recreatieve fietspad langs de rand van de Amsterdamse Waterleiding Duinen, tussen de ‘Oase’ in Vogelenzang en ‘natuurbrug Zandpoort’ aan de Zandvoortselaan in Zandvoort komt er definitief niet. Dit hebben de gemeenten Zandvoort, Bloemendaal, de provincie Noord-Holland en Waternet gezamenlijk besloten, zo bevestigt een woordvoerder van de provincie. Binnenkort komen de betrokken partijen met een persbericht.
De provincie wilde het pad aanleggen zodat er een betere recreatieve fietsroute tussen de Haarlemmermeer en Zandvoort zou ontstaan. De rechter stak daar afgelopen december echter een stokje voor. De rechtszaak tegen de door de gemeente Zandvoort verleende vergunning voor het fietspad was aangespannen door Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen. Aangevoerd werd onder meer dat op het tracé zandhagedissen leven, die een beschermde inheemse diersoort zijn.  Bovendien is er in delen van het gebied sprake van zeldzaam grijs duin. De rechter oordeelde dat de aanleg van het fietspad schadelijke gevolgen kon hebben voor het Natura 2000 gebied Kennemerland-Zuid.
In elk geval komt er nu geen fietstracé meer langs de rand van de duinen. De partijen zijn nu aan het overleggen of er alternatieve routes zijn en hoe dat kan worden aangepakt. de focus zal daarbij eerst liggen op het gedeelte Haarlemmermeer-Heemstede, zo is te lezen op de website van de provincie.
Aanleg van het fietspad voorwaarde voor de Europese Unie en de provincie bij het toekennen van hun subsidie voor de natuurbrug Zandpoort.
Stichting Natuurbelang noemde het in december al een belangrijke rechterlijke uitspraak. Immers: “De Waterleidingduinen zijn het grootste aaneengesloten wandelgebied van Nederland en dat is op zich al zo bijzonder dat je met die status voorzichtig om moet springen. Exclusieve grote wandelgebieden zijn er steeds minder. De behoefte van een wandelaar is een andere dan die van de fietser. Juist het niet hebben van fietspaden maakt de AWD uniek”, aldus de stichting.

Bij de ingang bij de Oase was de toegang tot het nieuwe fietspad gepland.