Zuid-Kennemerland

Fiore Kunstkring houdt op te bestaan

De Bloemendaalse Kunst Kring Fiore is niet meer. Na zestien jaar houdt deze vereniging en stichting van kunstenaars op te bestaan. “Het was helaas niet mogelijk nieuwe bestuursleden te vinden,”aldus voorzitter Floor de Bruyn Kops. Zij stond destijds met Nynke Braaksma aan de wieg van de kunstenaarsvereniging. Het afscheid wordt gemarkeerd met een expositie in de Zocher lounche, op 6,7 en 8 september 2019.

De vereniging en stichting werden destijds opgericht om kunstenaars in Bloemendaal meer bekendheid te geven en een netwerkgelegenheid te bieden. Vele tentoonstellingen op diverse locaties hebben plaatsgevonden bijvoorbeeld in Achter de Zuilen, Landgoed Beeckestijn, Buitenplaats Leyduin en de pop-up Galerie in de voormalge winkel van Blokker aan de Bloemendaalseweg. En nu tot slot in Galerie Zocher, aan de Zocherlaan 1. “Heel erg jammer dat het doek valt,”aldus Fleur de Bruyn Kops gevraagd om een reactie. Maar het houdt op als er geen bestuur is.” Fiore telt nu twintig leden.  Grote waardering heeft Fiore voor het feit dat de gemeente Bloemendaal vanaf het begin subsidie heeft verleend, met als tegenprestatie jaarlijks een expositie. Ook kon Fiore meedoen met het Lentefestival dat de gemeente dit voorjaar hield.
Houdt het hiermee op voor de kunstenaars in Bloemendaal? Dat niet, aldus De Bruyn Kops. Voorlopig is de pop up galerie in de winkelstraat nog beschikbaar. Die mag worden gebruikt zolang zich geen commerciële huurder meldt. Daar zijn maandelijks exposities te zien van kunstenaars uit Bloemendaal maar ook daarbuiten. “Het loopt heel goed, en het is erg gezellig.”    

De afscheidstentoonstelling van Fiore bevat werk van Christina Brevoord, Ans Doorten, Hilde Foks, Marion van Harreveld, Mieke Hoefnagels, Eva Jorritsma, Eva van Lis, Dorothee Manasse, Yvonne Piller, Cora Verhoog en Yolanthe Zwaak en Floor de Bruyn Kops.

De tentoonstelling wordt geopend door liedverteller Ton Hoenderdos op vrijdag 6 september, rond 17.00 uur. Die avond is de expositie te zien tot 20.00 uur, op zaterdag 7 en zondag 8 september van 11.00-17.00 uur. De website van de pop up galerie is galeriebloemendaal.com.