Zuid-Kennemerland

Gaslek Bennebroek maakt constructiefout zichtbaar

Groot alarm afgelopen vrijdag in Bennebroek. Een melding van een gaslek aan de Meerweg, alle hulpdiensten spoedden zich erheen. Omwonenden in een straal van 100 meter moesten uit voorzorg vertrekken.  Bij werkzaamheden aan het wegdek had een freesmachine een gasringleiding vol geraakt.

Het bleek dat de betreffende pijp vrijwel direct onder het wegdek ligt.

Een fout die mogelijk al 45 jaar geleden is gemaakt door de voorloper van Stedin, zo laat de gemeente desgevraagd weten. Normaal gesproken moet een dergelijke leiding zeker een meter diep worden aangelegd.

“Het had erger kunnen aflopen,“ aldus een medewerker van het aannemingsbedrijf vlak na het gebeurde. “Gelukkig kwamen er tijdens het frezen geen vonken van de machine. Dat had een enorme steekvlam kunnen opleveren.”

Deze week doet Stedin onderzoek naar de ligging van de rest van deze ringleiding onder de Meerweg. Volgens een woordvoerder van de gemeente ligt de leiding mogelijk niet over het hele traject te hoog, maar alleen in de buurt van de kruising met de Schoollaan, waar ook het gaslek ontstond.

Vrijdagmiddag werd de situatie vrij snel opgelost. De gasdruk werd verlaagd en de leiding gerepareerd. Zonder gas lijkt niemand te hebben gezeten, wel waren er meldingen van herrie vanwege het sissende gaslek, aldus de gemeente.

Zodra de leiding in kaart is gebracht gaan de geplande werkzaamheden aan de vervanging van het wegdek verder.  “De aannemer lag iets voor op schema. Goede kans dat de weg volgens plan voor Sinterklaas kan worden opgeleverd. Het was heftig wat er vrijdag gebeurde, maar de zaak was snel onder controle”, aldus de woordvoerder.