Zuid-Kennemerland

Jubileum voor Koninklijk bouwbedrijf Rijnierse

225 Jaar bestaan als familiebedrijf, en dat ook nog eens op de oorspronkelijke plek. Waar kom je dat nog tegen? In elk geval aan de Zijlweg in Overveen, waar bouw- en schildersbedrijf Rijnierse deze week haar jubileum viert. Een feestje voor de medewerkers, verder geen grootse dingen. Maar ook aanleiding om even stil te staan bij de historie die ook de huidige eigenaar, Charles Eldering, na aan het hart ligt.

Zo beschikt het kantoor nog over de administratie uit de begintijd: diverse boeken met op elke pagina in sierlijke letters de klantnaam en wat die bestelde bij Reinierse. Toen nog geschreven met ‘ei’, naar de oprichter van het bedrijf, Simon Reinierse. Deze Haarlemmer nam in 1793 woonhuis met winkel van timmerbaas Horstok. De boeken laten zien dat het in het begin ging om bestellingen van doodskisten en meubels. Later kwam er ook kozijnen, trappen, deuren bij en kasten op maat. Dat is werk dat nog steeds plaatsvindt aan de Zijlweg. Vandaar ook de eigen timmerfabriek op terrein. Maar ook onderhoudswerk aan buitenplaatsen werd verricht.

In 1800 werd het schildersbedrijfje dat was gevestigd in een van de bijgebouwtjes overgenomen. Simons zoon Pieter die hem opvolgde (hij liet zijn achternaam met ‘ij’ schrijven) nam ook groter werk aan. En diens opvolgers nog grotere projecten. Zo tekende en bouwde Simon Rijnierse aan de Zijlweg hotel-café-restaurant Van Ouds het Raadhuis in 1905. En in 1911 Huize Duinrust, dat na de Tweede Wereldoorlog werd ingericht als marinehospitaal.

In 1937 overleed de laatste Rijnierse, kinderloos. Het bedrijf werd toen overgenomen door een neef die er al sinds 1921 werkte, Gerrit Eldering. In Velsen bouwde bedrijf Rijnierse het hoofdkantoor van de Hoogovens , naar een ontwerp van Willem Marinus Dudok, rond 1948, en de detailhandelsschool in Schalkwijk.

De huidige eigenaar Charles Eldering is de kleinzoon van Gerrit, werkt sinds 1988 in de zaak, en nam het bedrijf in 2000 over. Inmiddels had het bedrijf ook het predicaat ‘hofleverancier’. Eldering:  “Een ere-predicaat dat wordt verleend aan regionale familiebedrijven die minstens 100 jaar bestaan. Wij kregen het bij het 200-jarig bestaan. Goed voor de uitstraling, het geeft klanten zekerheid en vertrouwen. Maar aan het hof leveren wij niet hoor.”

Rijnierse BV in de 21e eeuw zet de traditie voort: veel bouw en verbouw in Bloemendaal en Haarlem, met terugkerende klanten zoals bijvoorbeeld InHolland en Johan Enschede, en af en toe een werk in Amsterdam. Korte tijd was er ook een doe het zelf winkel aan de Zijlweg, maar die is in 2011 gesloten, “teveel concurrentie van de grote bouwmarkten.” De crisis speelde ook mee, maar die heeft het bouwbedrijf verder niet in grote problemen gebracht. “De omzet was stukken lager natuurlijk en we hebben iets moeten inkrimpen, deels gelukkig door natuurlijk verloop: mensen die met pensioen gingen”, aldus Charles Eldering. “Nu trekt de huizenmarkt weer aan en dat merken wij: door al die verhuizingen is er meer vraag naar verbouw.”

Of na Charles nog een Eldering in het bedrijf zal zitten is nog ongewis. Zijn  eigen zoon en dochter, jong, hebben nog geen keuzes gemaakt. “Ik laat hen daarin helemaal vrij, net als destijds mijn vader met mij heeft gedaan.”