Zuid-Kennemerland

Koperblazers extra in de aandacht bij blaasorkest

Dat muziek verbindend kan werken was afgelopen zondag te zien in de Pinksterkerk. Het Symfonisch Blaasorkest Heemstede vierde feest vanwege het 20-jarig bestaan. Een van de cadeautjes die het uitdeelde was een workshop ’s middags voor koperblazers door niet minder dan leden van het Nederlands Philharmonisch Orkest kortweg NedPhO Brass. Ook buitenstaanders uit de regio deden er aan mee. Dit alles mondde ’s avonds uit in nog een cadeau maar dan aan het publiek: een weergaloos optreden door het NedPhO Brass, aan het slot ook samen met de deelnemers uit de workshop. “Dit gaan we hier niet meer meemaken, wat uniek” verzuchtte een van de vaste orkestleden van het SBH, nagenietend na het slotapplaus.

Inderdaad gebeurt het niet alle dagen dat orkestleden van het NedPhO in Heemstede verschijnen. Dat ze kwamen is overigens misschien niet zo heel toevallig. De dirigent van SBH, Leon Bosch speelt er zelf ook in. Sinds 1989 is hij daar solo klarinettist. Bosch hierover: “Bij het nadenken over de invulling van het feestprogramma voor SBH kwamen we er op uit dat het heel leuk zou zijn onze kopersectie eens extra in het zonnetje te zetten, toch een minderheid in het orkest. Ikzelf kan als blazer en dirigent wel een beetje aanwijzingen geven, maar koperinstrumenten aanblazen is toch een totaal ander verhaal dan hout, zoals de klarinet. Mijn collega’s van het NedPhO waren er meteen voor in. Ook voor ons idee om samen met de orkestleden het slotnummer in het avondconcert gezamenlijk te spelen.”

Zingen in plaats van blazen
Aan de workshop deden dertig amateurkoperblazers mee van wie tien uit de regio. Ze roemden na afloop de ongedwongen en informele sfeer. En kregen er uiteraard de nodige tips waaronder ook trucjes. Corinne de Beer uit Velserbroek die hoorn speelt, leerde tijdens haar workshop om, als een noot niet goed uit de verf dreigt te komen, je de noot ook in je instrument kunt zingen: “Heel grappig, ik kende wel de truc van het weglaten van een noot, het niet spelen en dat met een stalen gezicht. Maar zingen is helemaal nieuw voor mij.”

Tijdens het concert later op de avond demonstreerde David Kutz van het NedPhO deze ‘truc’ ook enkele keren tijdens zijn indrukwekkende solo optreden met bas tuba in de uitvoering  ‘Bluebells of Scotland’. Een stuk dat bepaald niet voor tuba geschreven, maar kunstenaar Kutz liet overtuigend horen dat hij daar geen enkel probleem mee had.
De workshops en het concert van zondag vormden een mijlpaaltje in de geschiedenis van SBH. “Een prachtig en ook heel sociaal blaasorkest”, aldus dirigent Leon Bosch. “Ik vind het belangrijk om de lat altijd ietsje hoger te leggen zodat het ambitieniveau gevoed blijft, maar tegelijkertijd het plezier behouden blijft. Daar is dit orkest heel goed in.”

Donkere wolk
Alle reden voor optimisme over de verdere toekomst van het SBH. Toch dreigt er een donkere wolk. SBH moet in de zomer vertrekken uit het vaste onderkomen, de Pinksterkerk aan de Camplaan. De eigenaar, de protestantse Gemeente Heemstede heeft hem in de verkoop gezet. Nog drie andere Heemsteedse orkesten maken er regelmatig gebruik van. Voorzitter van de vereniging SBH Marijke Bosman hoopt dat de toekomstige eigenaar de ruimte zal blijven aanbieden aan de orkesten. “We zijn hard op zoek naar een alternatief, we zullen moeten afwachten.”

Leden van het NedPhO Brass gaven workshops in de Pinksterkerk. Hier de trombones in actie