Zuid-Kennemerland

Nieuwe burgemeester spreekt met dominee in Bloemendaal

Wat hem als kersverse burgemeester de afgelopen weken bij zijn kennismaking het meest is opgevallen? Over het antwoord op die vraag van gespreksleider dominee Ad van Nieuwpoort hoefde Elbert Roest niet echt lang na te denken. “Dat er met Bloemendaal niet zoveel aan de hand is.” En ja, natuurlijk, opvallend is wel hoe “sommigen met elkaar omgaan”, doelend op de omgangsvormen in de gemeenteraad. Maar wat hij vooral heeft gezien is ‘samenlevingskracht’, en veel warmte, zo wil hij maar benadrukken.

De burgemeester had al vanaf het begin aangekondigd dat hij zich niet inhoudelijk zou uitlaten over de klus waar hij voor staat: na enkele jaren bestuurlijke onrust in Bloemendaal weer orde op zaken stellen via een vast burgemeesterschap. Daarmee is hij begin september begonnen, en hij geeft zichzelf honderd dagen om zich te oriënteren en informeren over het reilen en zeilen in alle kernen van de gemeente.

Toch liet hij zich overhalen voor een gesprek met Ad van Nieuwpoort in de Dorpskerk afgelopen zondag. Zo’n honderd inwoners waren erop af gekomen en ze hoorden de burgemeester (63) openhartig spreken over zijn leven en zijn loopbaan. Gebeurtenissen in zijn leven hebben hem gevormd ook in zijn werk, zo bleek uit zijn verhaal.

Bondgenootschappen sluiten
Als tienjarige verbleef hij langere tijd in een instelling om te herstellen van ernstige astma. Die omgeving was uiterst rigide net als de aanpak. “Een eenzame periode, maar ook een periode waarin ik bondgenootschappen leerde sluiten. Met de tuinman bijvoorbeeld waardoor ik geïnspireerd raakte door natuur, en met de kok, en dat omdat ik nu eenmaal hou van lekker eten.”Dat is ook wat Roest de eerste honderd dagen in Bloemendaal wil doen: “Naar mensen luisteren met hen spreken en vooral: een relatie met hen maken. Mensen moeten me eerst kunnen vertrouwen voordat ze me gunnen om lijnen uit te zetten.”

‘Ik wijk niet’
Roest noemde nog een eigenschap die hij heeft ontwikkeld dankzij zijn ziekte als kind, maar ook door de jarenlange zorg die hij op zich had genomen voor zijn broer, die leed aan schizofrenie: een stevig zelfbewustzijn. “Wat er ook gebeurt, ik blijf mezelf, ik wijk niet,” aldus Roest.

Hoe gaat u dan de politieke cultuur met die stuitende omgangvormen innoveren, wilde een aanwezige in de zaal weten? Roest was nog niet van plan zijn strategieën te onthullen, maar zei in het algemeen dat hij dit samen met de nieuwe bondgenoten wil gaan aanpakken. “Het moet wel een collectief gevoelde urgentie zijn, dat kan ik als burgemeester niet alleen. Ik ben geen tovenaar, ook niet wat betreft de bouwprojectendossiers. Ik ben niet van plan me daarin te laten zuigen. Wel wil ik die met compassie tot een goed einde zien te brengen.”

“Ik zal de dialoog stevig stimuleren in Bloemendaal. En als daar warmte en vertrouwen in ligt dan komt het goed, dat weet ik zeker.”

Het gesprek vond plaats in de serie Areopagus: maandelijkse gesprekken gevoerd door dominee Ad van Nieuwpoort. Ze zijn ook via Radio Bloemendaal live te volgen en bovendien terug te luisteren.