Zuid-Kennemerland

Nieuwe ontmoetingsplaats ouderen in Aerdenhout

Na lezingen van De Nieuwe Kring aan de Oscar Mendliklaan hoorde bestuurslid Hanneke van der Heijden het steeds vaker: oudere leden die ’s avonds liever niet meer de deur uit gaan, of mensen die de lezingen niet meer konden volgen wegens gehoor dat achteruit gaat. En toen thuisservice organisatie Home Instead een lezing gaf over ouder worden en vergeetachtigheid bleek al snel een idee geboren: een nieuwe ontmoetingsplaats voor ouderen die op zoek zijn naar sociale contacten met gelijkgestemden. Het initiatief heet Thuis bij Mendlik, en vorige week zaterdag gaf de Aerdenhoutse huisarts K.J.Burlage in aanwezigheid van zo’n tachtig geinteresseerden hiervoor het officiële startsein. Locatie is het fraaie onderkomen van De Nieuwe Kring, aan de Oscar Mendliklaan 3.

Hoe het programma van Thuis bij Mendlik er precies uit gaat zien staat nog niet vast. “Dat hangt van de vragen van de deelnemers af. De structuur is al wel duidelijk: wekelijks op maandag en vrijdag zijn we open tussen elf en vier uur. We beginnen dan op maandag bijvoorbeeld met de krant op tafel, en bespreken samen met de bezoekers het nieuws. In de middag willen we activiteiten doen die gericht zijn op bewegen. Bij mooi weer buiten en anders binnen. Op vrijdag bieden we ook activiteiten op gebied van sociale zingeving aan. Maar we staan open voor wensen. We starten op maandag 18 januari en we zullen zien hoe het groeit ”, aldus Van der Heijden.

Thuis bij Mendlik is een samenwerkingsproject van De Nieuwe Kring en Home Instead en wordt opgericht als nieuwe organisatie, met een eigen bestuur, en straks ook een eigen website. De Nieuwe Kring biedt het onderkomen en het gastvrouwschap, met een groepje vrijwilligers. Home Instead zorgt voor professionele ondersteuning. Zo zal altijd iemand van die organisatie aanwezig zijn. Home Instead werkt vooral bij mensen thuis, in een zogeheten 1 op 1 situatie. “Daar zien we best veel eenzaamheid”, aldus Nicole Kindt van die organisatie, dus we willen ze graag wijzen op de nieuwe mogelijkheid om sociaal actief te zijn en meer te bewegen”.