Zuid-Kennemerland

Pop-up galerie in leegstaande Blokkerwinkel

De voorzitter van Fiore Kunst Kring Bloemendaal is er nog altijd wat beduusd van. Twee weken geleden tekende Floor de Bruyn Kops met de mede-bestuursleden Nelke Masseus en Alice Jeltes namens de vereniging het contract waarmee de leden in principe tot eind december gebruik kunnen maken van het al geruime tijd leeg staande pand van Blokker in het hartje van de winkelstraat. En aanstaande donderdag 19 juli al, net voor het zomerreces, wordt deze Pop-Up Galerie officieel voor geopend verklaard door wethouder cultuur Susanne de Roy van Zuidewijn-Rive.

Al enkele maanden was de voorzitter aan het bellen met makelaars van leegstaande panden in de winkelstraat.  En opeens had zij beet. De eigenaar van de voormalige Blokkerwinkel wilde het initiatief een kans geven. Om niet kunnen ze gebruik maken van het pand. “Een geweldige buitenkans en een enorm genereus gebaar,”aldus Floor. “Een eigen expositieruimte voor de beeldend kunstenaars heeft Bloemendaal niet. ‘Achter de Zuilen’ is al jaren geleden gesloten en in het nieuwe gemeentehuis is geen plaats gemaakt voor exposities van hedendaagse beeldende kunst. Onlangs is ook de expositieruimte in Bennebroek gesloten. Dat is wel een manco voor een gemeente van deze omvang, heel erg jammer.  We moeten uitwijken naar locaties als Castellum Aquae, Beeckestijn en Leyduin.”

Werk aan de winkel
Het pand is met zijn ruim 50 bij 12 meter enorm en er was flink wat werk aan de winkel om de ruimte geschikt te maken als expositieruimte. Tal van kunstenaars, meest vrouw, en hun partners en handige vrienden hebben dagenlang met man en macht gewerkt aan het  gebruiksklaar maken van de  winkelruimte. Dat betekent het hele pand spinragvrij maken, pilaren bijschilderen, de winkelruiten lappen en de verlichting aanbrengen. Voortdurend komen nieuwsgierige voorbijgangers even binnen om te horen wat er gaande is in de oude Blokker. Floor: “We krijgen hele leuke reacties, en het is ook mooi dat we op deze locatie een heel divers publiek kunnen trekken. Ook de winkeliers om ons heen zijn erg enthousiast over de pop-up galerie.”

Omdat alles in kort tijdsbestek moest gebeuren kon niet eindeloos worden vergaderd over de eerste expositie. De komende weken bijten 19 van de 25 leden van Fiore het spits af. In de ‘etalage’, die zeker vijf meter diep is gemaakt wordt wat werk van de exposant getoond. Het overige werk wordt tentoongesteld in de flinke ruimte erachter. Er is geloot wie welke plek krijgt. Een prominente plek voorin in elk geval krijgt Corrie Swaak, fotografe en keramiste. Zij wordt 90 jaar en dit is haar laatste expositie bij Fiore.

Na ongeveer een maand wordt er gewisseld en komt er een nieuwe expositie. “We willen ook kunstenaars van buiten gelegenheid geven hier te exposeren. We zetten in op flinke dynamiek. Verder zijn we in overleg met de winkeliers om hier een happy hour borrel te houden. Leuk, met muziek er bij. Daarvoor hebben we ook de muziekschool in Overveen benaderd. Er zijn tal van passende activiteiten mogelijk, zoals een modeshow, een lezing over kunst, en workshops.”

De pop-up galerie van Fiore aan de Bloemendaalseweg 46 is open van donderdag tot en met zaterdag van 11-18 uur. Toegang is gratis. Al het werk dat wordt getoond is te koop.

Een zee van ruimte achter het kassablok van de voormalige Blokker