Zuid-Kennemerland

Raadsleden in de klas

“Wie van jullie zou in de leerlingenraad willen zitten?”, vraagt gemeenteraadsraadslid Mark Doorn aan het eind van een uurtje gastles over democratie. Bijna alle vingers gaan omhoog. De leerlingen van groep vijf van de St. Theresiaschool hebben er zin in, zo is duidelijk. Meepraten, democratie in de klas dus, is hen dan ook niet helemaal vreemd. Sinds drie jaar doen ze al mee met het project ‘de vreedzame school’, waarin ze leren met zijn allen verantwoordelijk te zijn voor afspraken in de klas, en hoe je met elkaar omgaat. Elke groep heeft ook eigen taken opgesteld, met leerlingen als ‘toezichthouders’. De St. Theresiaschool was maandag de eerste school die dit seizoen meedoet met het Bloemendaalse project Raadslid in de Klas.

De raadsleden Mark Doorn (Vrijzinnig Democratisch Bloemendaal) en Carla Meijer-Wortelboer deden voor het eerst mee. Geholpen door korte filmpjes en wat aanwijzingen van college raadslid André Burger (CDA), die dit project in 2006 opzette, kwam er een leuke wisselwerking op gang tussen de leerlingen en de raadsleden. En staken de leerlingen heel wat op over democratie, van Tweede Kamer tot gemeenteraad. Iedereen kende wel Mark Rutte, ja, maar wat zijn functie is? De meesten gokten op president. ‘Als je er ‘minister’ voor zet dan is het helemaal goed, zo leerden ze.  In vogelvlucht hoorden ze wat een gemeenteraad doet en hoe de raadsleden worden gekozen, en dat die vergadert in het witte gebouw in Overveen dat de leerlingen op het plaatje vooral herkenden als gebouw ‘voor paspoorten’ en waar een opa van een van de leerlingen een lintje van de burgemeester kreeg.


De leerlingenraad op school is net zoiets als de gemeenteraad, vertelde Andre Burger. Hij bestaat uit 8 leerlingen. Alle leerlingen van groep 5 en 7 op deze school kiezen dit jaar twee kinderen, een jongen en een meisje. Vier leerlingen van vorig jaar blijven nog twee jaar lid. Voor welke onderwerpen zouden jullie campagne willen voeren was zijn volgende vraag? Een meisje had daar al goed over nagedacht: een stukje grond op de speelplaats van gras voorzien zodat ze er kunnen voetballen ook als het geregend heeft. ‘Dan kunnen we geld gaan ophalen in de wijk bij de school.’
Een mooi onderwerp vond ook Mark Doorn, maar waarschuwde wel dat plannen als deze eerst in de leerlingenraad worden besproken. “Jullie moeten het met elkaar eens worden, net als in de gemeenteraad. En niet alle ideeën kunnen ook echt worden uitgevoerd.” Maar als je gekozen bent, dan heb je ook echt een grote verantwoordelijkheid, zo vulde burgemeester Elbert Roest even later aan. Vanwege de start van het project was hij ook naar de St. s. Theresiaschool gekomen. De ambtsketen die hij rond liet gaan trok veel bekijks.

De leerlingen die zich kandidaat stellen kunnen snel aan de slag:  Pamfletten maken met hun standpunten en plannen. Diverse kinderen wisten het al: het stemmen op een persoon moet je niet doen omdat je iemand aardig vindt, maar vanwege zijn of haar ideeën.

Op 18 september zullen de leerlingen van groep 5 hun verkiezingsprogramma tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis presenteren. Ze krijgen daar ook een rondleiding. De verkiezingen vinden plaats op de scholen, elke leerling krijgt een stempas. De installatie van de raden gebeurt door de (loco)burgemeester. Andere raadsleden volgen het zelfde programma, op 14 basisscholen elders in de gemeente.