Zuid-Kennemerland

Raadsleden in stembureau’s: ‘beter van niet’

Op verkiezingsdag traden in de stembureaus diverse (duo)raadsleden als lid van het stembureau. Voor veel kiezers in Bloemendaal een vertrouwd beeld, net als in veel andere gemeenten. Maar volgens de Kiesraad is dat niet wenselijk. Een woordvoerder van de Kiesraad desgevraagd: “Het is niet verboden, maar we adviseren gemeenten om het niet te doen. Het is de bedoeling dat een stemlokaal neutraliteit uitstraalt zodat kiezers zich niet beïnvloed voelen. Het is aan de gemeenten om dit advies ter harte te nemen.”
De woordvoerder laat verder weten dat het ‘in de pen zit’ om het verbod van kandidaat-raadsleden in stembureaus wettelijk te gaan verbieden.

Verder was er voorafgaand aan de verkiezingen nog even commotie  ontstaan over sandwichborden met verkiezingsposters van de VVD rond lantaarnpalen op diverse plaatsen in de gemeente. Dat leidde tot grote verontwaardiging onder de overige partijen en de borden zijn uiteindelijk vlak voor de verkiezingsdag verwijderd. Buiten de officiële plakborden om is het ophangen van affiches niet toegestaan.