Zuid-Kennemerland

Restauratie ’t Pannekoekenhuisje in volle gang

De Adelbertkapel op de rooms-katholieke begraafplaats  is afgelopen najaar fraai gerestaureerd en daarmee weer volop in het Bloemendaalse samenleving gezet. Een zelfde soort traject is nu in gang gezet voor een ander in het oog springend monument in het dorp: ’t Pannekoekenhuisje, aan de Mollaan. Het oude huisje met witte koepel aan de voorzijde, met daarachter Thijsse’s Hof.  Er wordt volop gewerkt aan de restauratie, te beginnen met het dak. Uiteindelijk zal daarop ook het cadeau te zien zijn dat Stichting Ons Bloemendaal heeft toegezegd: een nieuwe klok, die op verzoek kan luiden bij momenten van lief en leed.

Sinds kort is het pannenkoekenhuisje officieel in bezit van de Stichting Vrienden van het culturele erfgoed ’t Pannekoekenhuisje in het Bloemendaals Bos, kortweg ‘Vrienden van het Pannekoekenhuisje’. Die kocht het van de gemeente, die er mede vanwege de bouwvallige staat, vanaf wilde, zij het op voorwaarde van de gemeenteraad dat het zou worden gerestaureerd. Dat is nu gewaarborgd in de statuten van de stichting. Cootje Schipper pacht het huisje al meer dan 10 jaar en zal de exploitatie voortzetten. De Stichting werd opgericht door zich betrokken voelende Bloemendalers en vele buurtbewoners toonden zich bereid om flink te doneren voor de aankoop en instandhouding van dit opvallende Bloemendaalse monumentje.

Diverse Bloemendalers hebben al flink in de bus geblazen. Met giften van ruim 25 donateurs hebben we de aankoop kunnen doen  en konden we de restauratie in gang zetten. Er zijn ook mensen die een onderdeel willen sponsoren, bijvoorbeeld een pilaar en hopelijk zijn er belangstellenden bijvoorbeeld voor de koepel. Daaraan zie je dat mensen zich echt verbonden voelen met het huisje.
De restauratie wordt uitgevoerd door Bouwbedrijf van Zalingen dat onlangs ook de Dorpskerk heeft gerestaureerd.  Alles wordt zoveel mogelijk uitgevoerd met behoud van de originele materialen. Dat er een en ander moet gebeuren is aan de buitenkant al goed te zien. Het wordt een hele klus om bijvoorbeeld al het voegwerk te herstellen in oorspronkelijke staat. De buitenmuren zijn bij eerdere restauratiewerkzaamheden met cement dichtgesmeerd waardoor de bakstenen zich volzuigen met vocht en vooral bij vorst dreigen af te brokkelen.
Binnen in het huisje komt meer ruimte beschikbaar voor gasten nadat de achterliggende opslagruimte, welke gebruikt werd door het Thijsse’s Hof, erbij komt. Ook wordt de toegang tot het huisje rolstoeltoegankelijk gemaakt.
De klok op het dak, die nu van gietijzer is en erg beschadigd, wordt vervangen door een bronzen exemplaar. De voorzitter van de Stichting Cees Snijders en de voorzitter van Ons Bloemendaal Wim Alferink zijn samen naar een gieterij in Noord-Brabant gegaan om hem uit te zoeken. Daar werd hen verteld dat het gietijzeren exemplaar geen echte klok is, maar een zogeheten luidbel. Hij moet ooit voorop een locomotief hebben gestaan, om mensen maar ook koeien te waarschuwen voor de aankomende trein. De klok wordt geschonken door Ons Bloemendaal, de stichting die zich inzet voor het behoud van het bijzondere karakter van de dorpskernen in Bloemendaal.

Particulieren brachten zo’n zeventig duizend euro bijeen, waarvan het Rijksmonument gekocht kon worden en momenteel het dak wordt gerestaureerd. Totaal is nu nog voor de algehele restauratie de ontbrekende tachtigduizend euro nodig. Meer informatie  www.pannekoekenhuisjebloemendaal.nl.

renovatie_pannekoekenhuisje1_Marilou
De renovatie van het dak. Erboven hangt de luidklok

DSC_2552

De buitenmuren moeten opnieuw gevoegd