Zuid-Kennemerland

Riksjaritjes voor mensen die niet zelf kunnen fietsen

Hoe ontzettend jammer zou het toch zijn als ik hier nooit meer zou kunnen komen, schoot Arianne Vogel uit Vogelenzang vorig jaar door het hoofd op een van haar hardloop-rondes door de duinen. Veel mensen komen daar immers niet, bijvoorbeeld omdat zij te oud, slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Kon zij daarin iets gaan betekenen? Kort daarop werd ze geattendeerd op het Deense initiatief ’Cycling Without Age.’ En zag dat de Fietsersbond dit project in Nederland onder haar hoede had, met als naam ‘Fietsen Alle Jaren.’ Twee vriendinnen uit het dorp werden met haar enthousiast om dit in Vogelenzang en omstreken mogelijk te maken: een ritje maken in een riksja voor maximaal twee personen.


De passagier bepaalt waar het ritje heen gaat. Dat kan bijvoorbeeld een tochtje langs bollenvelden, het zweefvliegveld, een volkstuin zijn, of naar Pannenland of Leyduin voor een kopje koffie. Maar ook langs plekken waar iemand vroeger heeft gewoond, of inderdaad, door de duinen. De stichting die Arianne, Jacqueline Bakker en Dorien Hulsebosch begin dit jaar hebben opgericht heeft een aanvraag gedaan bij Waternet voor een ontheffing om door de duinen te fietsen. Ze gaan oefenen om te kijken of het strand bij Langevelderslag te bereiken is. De riksja met elektrische ondersteuning heeft weliswaar een aardig bereik maar voor de fietser, in het project ‘piloot’ genoemd, moet het wel te ‘betrappen’ zijn. De stichting heeft inmiddels 10 vrijwilligers gevonden om piloot te zijn. Ze hebben een training van de Fietsersbond gekregen.

“Veiligheid staat uiteraard voorop,” vertelt Arianne. Het drietal bestuursleden laat de riksja zien. Deze lijkt op een bakfiets, maar de bak is vervangen door een bankje voor twee personen. De fiets is speciaal gemaakt door een fietsenfabriek in Hoogeveen. Passagiers hebben een heupgordel om, en wie er prijs op stelt kan ook de metalen veiligheidsbeugel neerlaten. “Zoals bij het karretje in de achtbaan,” lacht Jacqueline. De piloten rijden met gematigde snelheid, niet sneller dan 15 km per uur. Voorwaarde om mee te kunnen is dat de passagier even rechtop bij de riksja moet kunnen staan, om te kunnen gaan zitten op de bank.
Dorien: “Het leukst is het als er twee passagiers mee gaan. Bijvoorbeeld een moeder met zoon of dochter, of iemand die een buurtgenoot wil begeleiden die graag met de riksja naar buiten wil.“ De ritten die gemaakt worden met het Vogelenzangse initiatief dat de naam De Wind Door je Haar heeft meegekregen,  zijn voor de passagiers gratis.


Er zijn al tal van proefritten gemaakt. Proef-passagier waren onder anderen het echtpaar Hartenberg (86 en 90 jaar) die, toen zijn nog goed ter been waren, altijd veel in de duinen hebben gewandeld. “Die hebben enorm zitten genieten. En dat niet alleen, ze waren zo enthousiast dat ze spontaan hun garagebox in Vogelenzang aanboden, als stalling voor de rikslafiets. Geweldig toch!,” aldus Arianne.


Medewerking ondervindt het drietal eigenlijk al vanaf de start. Voor de oprichting van de stichting en vooral de aanschaf en onderhoud van de riksja was een aardig bedrag nodig. De fondsenwerving was goed op dreef toen opeens een flink bedrag binnen kwam van Stichting de Grootste Familie Helpt. Toen wisten de drie: het project kon definitief door.
Voor meer informatie over het riksjaproject: dewinddoorjehaar@gmail.com, aanmelden voor een ritje (06 51280472, Cora van Haaster) en zie de website https://fietsenallejaren.nl/vogelenzang/     

  

V.l.n.r.De Vogelenzangsen Arianne, Dorien en Jacqueline