Zuid-Kennemerland

Telecommast op Kopje Bloemendaal wekt ongeloof

Toen Jan Willem van Erven Dorens een paar weken geleden uit het raam keek van zijn huis aan de Hoge Duin en Daalseweg zag hij een hoogwerker boven de bomen uit steken en voelde nattigheid. Het bleken mannen te zijn die signaalontvangst testten. “Het zal toch niet”, dacht ik meteen. “En ja onlangs kwam ik er via anderen achter dat een 33 meter hoge telecommast is gepland hier op de kleine parkeerplaats van De Uitkijk. Een grote stalen constructie in dit beschermd dorps- en natuurgezicht, dat kan toch niet!“
Het gaat om een mast voor KPN, die daarmee in Bloemendaal noord de 4G ontvangst wil verbeteren. Die is daar al jaren beroerd van kwaliteit. De klachten namen toe toen de zendmast in het najaar door de storm werd geveld. KPN ging op zoek naar een alternatieve locatie en kwam uit op het hoogste punt van de gemeente, ’t Kopje.
De aanvraag voor een tijdelijke mast voor telecommunicatie werd begin dit jaar ingediend, volgens de gemeentelijke Bekendmakingen met als adres: Hoge Duin en Daalseweg 21. Dat is de locatie van de voormalige Bloemendaalse Waterleiding, waar de KPN mast is omgewaaid, evenals de mast van kerkzender Radio Bloemendaal.
Een paar weken later stond in diezelfde Bekendmakingen het bericht van de verleende omgevingsvergunning. Dit keer echter met als adres Hoge Duin en Daalseweg 4. Het gaat om de parkeerplaats bij de Uitkijk. Diverse omwonenden deden hun beklag bij de gemeente over deze ‘overval’ en tot nu toe zijn twee formele bezwaren ingediend. De bezwaartermijn verloopt 26 maart.

De gemeente heeft dit onderschat, zo laat wethouder Nico Heijink desgevraagd weten. “Ik had niet het idee dat een mast op dit terrein, waar geen directe omwonenden zijn, zoveel bezwaarschriften zou opleveren. Mensen die zelf nu ook slechte ontvangst hebben met de mobiele telefoon gaan nu toch protesteren. Ja, dat had ik niet bedacht.”
Volgens de wethouder zijn er twee formele bezwaren binnen gekomen, maar “met de dreiging van veel meer’, zo is hem uit boze telefoontjes duidelijk geworden. Als bezwaarmakers ook gaan procederen bij de Raad van State, dan is de plaatsing van de mast ver weg. “Dan lijkt het ons verstandig om toch binnenkort een inspraakavond te organiseren, om te proberen beide partijen tot elkaar te laten komen, en ook om te voorkomen dat tegenstanders twee jaar gaan procederen.”

Jan Willem van Erven Dorens gaat laat het bezwaar maken over aan ‘anderen die daar meer bedreven in zijn dan ik’, maar sluit zich wel aan bij degenen die dat wel doen. In 2007 speelde een vergelijkbare aanvraag voor plaatsing van een mast en die is na veel protest niet doorgegaan. Van Erven Dorens: “Ik denk dat er zeker alternatieven voor een mast zijn in de gemeente, en die kent KPN zelf ook duivels goed. Wat mij betreft niet hier op de parkeerplaats. Het is niet alleen een grote stalen constructie maar ook de bijbehorende infrastructuur die er omheen wordt gebouwd. Als je daar ja tegen zegt haal je hier wel iets binnen.”

De beoogde locatie voor de telecommast, rechts op de parkeerplaats