Zuid-Kennemerland

Voorlopig laatste Erfgoedprijs uitgereikt

Het Engelse landschapspark rond sportveld Hageveld in Heemstede is winnaar van de David van Lennep Erfgoedprijs. De bijbehorende erepenning werd afgelopen donderdag uitgereikt en het zal in deze vorm de laatste keer zijn dat de jury van de Historische Vereniging deze aanmoedigingsprijs voor behoud van belangrijk cultureel erfgoed in Heemstede en Bennebroek organiseert.  “De erepenningen zijn op. Het bestuur zal zich gaan bezinnen op een vervolg van de erfgoedprijs,” aldus juryvoorzitter Olga van der Klooster.

Voor het laatst reikte zij als voorzitter de erepenning, gemaakt door Christien van der Velden, uit aan de groenteams de Vereniging Van Eigenaren (VVE) en dat van Hageveld, in het bijzonder Kees Stokman. De laatste werd in 1971 docent lichamelijke opvoeding aan college Hageveld. Hij stamt uit een tuindersfamilie en dat ook hij groene ambities had werd al snel duidelijk: sinds hij leraar werd combineerde hij dit werk met het beheer en het onderhoud van de binnentuinen en het bos. Met anderen ging hij aan de slag om de verwilderde tuinen te ontdoen van hedera, Amerikaanse vogelkers (bospest) en esdoorns. Daardoor kwam het wandelbos opnieuw tevoorschijn. Tussen de bomen door zijn weer verrassende uitzichten, zoals op het helgroen oplichtende hertenkamp, dat tegenwoordig als sportveld wordt gebruikt. Het beheerplan is nu in handen van Landschap Noord-Holland. Na 46 jaar docentschap nam Stokman eind 2017 afscheid en is in het park een laantje naar hem genoemd. Hij is nog altijd veel op Hageveld te vinden.

Een andere  genomineerde was het heringerichte Wilhelminaplein. De gemeente heeft dit anders ingedeeld waardoor auto’s minder dominant zijn en het pleinkarakter meer to zijn recht komt. Om het plein staan tal van belangrijke waardevolle genouwen waarvan de Oude Kerk en het Wapen van Heemstede belangrijkste zijn.  De derde genomineerde was de OLV Hemelvaartkerk aan het Valkenburgerplein. Dit gebouw uit de jaren twintig van de vorige eeuw van architect Pierre Cuypers en diens vader Jos, ziet de jury als een ‘gesamtkunstwerk.’ En: rijksmonumentwaardig. De constructie is bijzonder: in plaats van zuilen is er een schaalgewelf gemaakt zodat alle kerkgangers vrij zicht hebben op het hoofdaltaar. Verder springen muurschilderingen van Han Bijvoet in het oog en de glas-in-loodramen. Dit alles is sinds de ingebruikname vrijwel intakt gebleven.

Koeman
De erepenning werd uitgereikt tijdens de voorjaarsbijeenkomst voor HVHB leden en belangstellenden, in het raadhuis in Heemstede. Afscheid werd genomen van bestuurslid Kees Wierda, die werd opgevolgd door de heer Janus. Na twaalf jaar, de maximale termijn voor een bestuurslid bij de HVHB, werd ook voorzitter Jaap Verschoor uitgezwaaid. Met veel lof en toespraken, ook door de aanwezige wethouder Nicole Mulder. Als nieuwe voorzitter werd begroet Ronald Huigen. Oorspronkelijk woonachtig in Haarlem, en sinds twaalf jaar in Heemstede en werkzaam in de ICT. Hij zei uit te kijken naar de samenwerking met dit ‘gepassioneerde bestuur.’ “Al voelt het wel een beetje of ik als beginneling Ronald Koeman ga vervangen als trainer van het Nederlands elftal,”voegde hij er lachend aan toe, doelend op de mooie staat van dienst van Jaap Verschoor.