Zuid-Kennemerland

Wapen van Heemstede wint Erfgoedprijs 2017

De Erfgoedprijs van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek is dit jaar toegekend aan het restauratieproject van het wapen van Heemstede aan het Wilhelminaplein. Het vroeg 17e eeuwse pand was ernstig in verval en dit rijksmonument is door de nieuwe eigenaar Stadsherstel Amsterdam gerestaureerd. Er zijn nu huurappartementen in gevestigd.  Op de voorjaarsbijeenkomst van de HVHB afgelopen donderdagavond in de Oude Kerk is de onderscheiding, een penning ontworpen door Christine van der Velden, uitgereikt.

Kees Doornenbal architect en directeur van Rappange & Partners die samen met Michiel van der Burght van Stadsherstel de penning in ontvangst nam, is bijzonder opgetogen over de prijs, en ook over het project dat hij onder handen had. “Het gebouw was in bijzonder slechte staat, zoiets zien we zelden. Dat maakte restauratie erg moeilijk. Maar gaandeweg ontdekten we onverwacht allerlei bouwhistorische elementen die heel bijzonder waren. Een moeder-en-kind balkenconstructie bijvoorbeeld die compleet was. En het meest bijzonder was een eikenhouten buitenkozijn in de achtergevel. Uit onderzoek is gebleken dat dit van begin 17e eeuw geweest moet zijn. Stel je voor: een kozijn van vier eeuwen oud. We hebben het geprobeerd te behouden, maar het bleek helaas met geen mogelijkheid waterdicht te krijgen. We hebben het nu als ornament bewaard, binnen in het gebouw”.

Ook Michiel van der Burght is blij met de onderscheiding. Stadsherstel is de laatste jaren actief in de gehele metropool Amsterdam met opkopen van monumenten en andere beeldbepalende gebouwen en het opknappen ervan. Stadsherstel is een vennootschap met een maatschappelijk doel. Op het Wilhelminaplein is nog een pand in eigendom van Stadsherstel: Het Dubbeld Ancker op nummer 12, ook wel bekend als het huis van Sientje van Noort.  Dit is een gemeentelijk monument.

De HVHB is bezig met het ontwikkelen van de mogelijkheid om via de mobiele telefoon ter plekke achtergrondinformatie in beeld te brengen over een monument of bijzonder gebouw. Eerst is er een proef, met de Oude Kerk. Stadsherstel zegde toe ook beeldmateriaal beschikbaar te zullen stellen voor het Wapen van Heemstede.

De andere genomineerden voor de Burgemeester Eliza van Lennep Erfgoedprijs 2017 waren: de vernieuwde toren en gevel van de H.Bavo aan de Herenweg in Heemstede, en de gerestaureerde brug aan de Bijweglaan in Bennebroek.
de eerste keer dat de prijs werd uitgereikt was in 2015. Toen ontving Stichting MOVE de prijs voor de artistieke restauratie van de historische trambrug in Bennebroek, het jaar erop het voormalige kruidenierspand Zijlstra aan de Raadhuisstraat.