Zuid-Kennemerland

Witte villa aan Lonbar Petrilaan kan doorgaan

Wat betreft de gemeente kan de bouw van de witte villa aan de Lonbar Petrilaan in Overveen gewoon doorgaan. Volgens wethouder Kruijswijk afgelopen week in de commissie Grondgebied zijn de criteria met betrekking tot welstandsadviezen “nauwgezet opgevolgd”.  Na protest van omwonenden tegen de voorgenomen bouw was Liberaal Bloemendaal  in de procedures gedoken en concludeerde dat de gemeente zich niet geheel had gehouden aan de criteria die gelden voor afwijken van de bouwregels. Daar gelden zeven criteria en twee ervan zouden door de gemeente buiten beschouwing zijn gelaten. De wethouder: “Het idee dat we er twee vergeten hebben klopt gewoon niet”.
De eigenaar van het stuk grond aan de Lonbar Petrilaan 20 wil een villa laten verrijzen die is geïnspireerd op het huis ontworpen door Leen van der Vlugt in 1930 in Schiedam, ‘Huis de Bruyn’. Het heeft een functionalistische stijl en past volgens de protesterende omwonenden geheel niet in het straatbeeld. Zij spraken vorig jaar uitgebreid in in de commissie Grondgebied en lieten zich daarbij adviseren door vooraanstaand architect Sjoerd Soeters.

Wellicht kan de Lonbar Petrilaan zich straks meten met de Herenweg in Heemstede. Daar liet de uit Nederlands-Indië terugkerende C. Dekker jr. een witte villa bouwen, ‘Le Tigre’. Ook een geval van moderniteit (Nieuwe Zakelijkheid) temidden van rode baksteen en rietgedekte daken. Maar de welstandscommissie keurde het goed. ‘We mogen er trots op zijn dat we in Heemstede een dergelijk monument hebben staan’, aldus de schrijver van een artikel van enkele jaren geleden van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek.