Je bent jong, hebt grote ambities in de zwemsport en zit zelfs in het nationale jeugdteam. Maar: je woont in Aleppo in Syrië. Vanwege het oorlogsgeweld daar is vrijwel je hele familie al gevlucht naar het buitenland. In die situatie bevond Vera Kalous (toen 16) zich afgelopen jaar. Toen de kans zich voordeed voegde Vera zich met haar moeder en broer bij haar vader, die op dat moment in Dennenheuvel in Bloemendaal was opgevangen.
crowdfundingsactie
Haar zwemtalent werd opgemerkt door sportcoördinator van Vluchtelingenwerk Simone Gorges en dit kwam ook duo-raadslid Harold Koster (PvdA Bloemendaal) ter ore. Koster verdiepte zich in de zaak en dacht direct aan een crowdfundingsactie ‘op persoonlijke titel’ om Vera een kans te geven aan haar droom te werken: deelname aan de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Door deze gezamenlijke actie van Simone en Harold is inmiddels drieduizend euro bijeengebracht.
Het gezin Kalous is heel blij met de actie, maar is er ook best wat verlegen mee. Zoveel wordt duidelijk bij een bezoek aan vader George, moeder Tania en Vera zelf. Ze wonen sinds twee weken niet meer in Dennenheuvel maar in een galerijflat in Hoofddorp. Ontzettend blij met ‘deze veilige plek’ van waaruit ze proberen een nieuw leven op te bouwen. Vader George brandt van verlangen zijn oude werk als zwemcoach weer op te pakken maar tot nu toe lukt hem dat niet. De focus en de hoop is nu vooralsnog gevestigd op Vera. Al vanuit Bloemendaal is zij fanatiek aan het zwemmen geslagen. Via Vluchtelingenwerk werd een zwempas geregeld waardoor ze in het Boerhaavebad in Haarlem kan trainen. Dat gebeurt dagelijks, soms al om zes uur in de ochtend. Ze gaat erheen met de bus en af en toe kan ze meerijden met een teamgenote. Op zondagen traint ze twee keer. Laatst zwom ze 1 kilometer vlinderslag, in 16 minuten en 3 seconden.
Wedstrijden zwemt ze al sinds haar achtste, gecoacht door haar vader. De vele medailles die in de huiskamer de staande lamp sieren zijn overigens niet uit Syrië, maar behaald in de afgelopen vijf maanden in Nederland. Het trainen in Syrië ging de laatste maanden voor haar vertrek steeds moeizamer. Vera: “Er was overal gebrek aan. Door uitval van de elektriciteit was het vaak vreselijk koud in het zwembad. En ook de filters werkten niet meer, waardoor het water enorm vervuild werd. Dat werd dan ‘bestreden’ met extra chloor waardoor we allemaal ademhalingsproblemen kregen”.
Bij De Watertrappers in het Boerhaavebad kan ze wat dat betreft weer voluit zwemmen. En vriendinnen maken doet ze ook volop. “Toen ik 17 werd organiseerden ze een surpriseparty voor me”, lacht ze. Nederlands leert ze nu op het Sterren College in Haarlem.
Maar wil ze echt de topsport in, dan is aansluiting bij een grotere zwemclub noodzakelijk. Eindhoven is de echte top in Nederland, maar te ver weg. Ingezet wordt nu op De Dolfijn in Amsterdam. Contributie daar kost z’n 1400 euro per jaar. Harold Koster: “We hebben het eindbedrag voor de crowdfunding op 5000 euro gezet, dat dekt de kosten voor een paar jaar zwemmen. Een eerste inleg van 250 euro werd gedaan vanuit het Marijcke van der Ham-Hanou Fonds uit Bloemendaal. Dit fonds is opgericht om jonge politieke vluchtelingen de mogelijkheid te bieden zich via sport- en spelactiviteiten in de Nederlandse samenleving te ontwikkelen. Nadat meer bekendheid was gegeven aan de crowdfunding stroomden de giften binnen. Ontzettend mooi om te zien”.
Meer informatie is te vinden op de facebookpagina Vera’s Droom en door een email te sturen (verasdroom@gmail.com). De bankrekening voor giften is NL87INGB0005399899 t.n.v. H.R.Koster te Overveen.