Zuid-Kennemerland

Expositie geschiedenis Stormschool Bloemendaal

Deze maand is het 70 jaar geleden, in 1946, dat het 6e Infanterie Depot gevestigd op landgoed Wildhoef de naam “Stormschool Bloemendaal” kreeg. Daarmee werd Bloemendaal in een klap garnizoensplaats. Voor de Bloemendalers betekende het na vijf oorlogsjaren met volop Duitse aanwezigheid overal in het dorp, dat zij opnieuw een aantal jaren te maken kregen met overal voelbare militaire presentie.

De Stichting Oorlogshistorie Bloemendaal maakte een expositie met fotoborden in het park bij verzorgings- en verpleeghuis Wildhoef aan de Donkerelaan. Ook zijn daar enkele onderdelen van de hindernisbaan nagemaakt die vast onderdeel was van de opleiding op de Stormschool.

Bij de opening werd de geschiedenis van Wildhoef via een kort rollenspel inzichtelijk gemaakt. Bewoners die in 1940 dachten hun oude dag te kunnen slijten in het pas geopende tehuis voor ouden van dagen, werden al na korte tijd door een Duits militair gesommeerd het pand te verlaten ‘heraus!’. Zelfs de vlag van Nazi-Duitsland werd even gehesen op deze openingsdag anno 2016. Vervolgens kwamen de Canadese bevrijders en in 1946 dan de Stormschool, die een aantal keren werd bezocht door prins Bernhard. Voor deze gelegenheid als lookalike aanwezig in oude jeep. Pas in oktober 1949 konden de ouden van dagen dan eindelijk hun intrek nemen in Wildhoef.

Op de Stormschool werd militair kader opgeleid en klaargestoomd voor uitzending naar Nederlands-Indië waar sinds 1945 de onafhankelijkheidsoorlog gaande was. Officieren van het vooroorlogse Nederlandse leger kregen er training en bijscholing onder andere over het omgaan met moderne wapens. In het boek dat de stichting Oorlogshistorie heeft samengesteld voor deze expositie is via krantenknipsels uit die tijd te lezen dat  de opleiding een frisse wind wilde laten waaien. Weg met de Pruisische geest, en welkom frisse methodes van het Amerikaanse en Engelse leger. Doel van de opleiding in Wildhoef is om ‘de mannen te bezielen met de goeden Nederlandschen geest’, schreef Trouw in 1946.

Commandant van de opleiding was kapitein Jan Gualthérie van Weezel, die tijdens de oorlog leider van de Binnenlandse Strijdkrachten was in Velsen. Van hem zijn dagboeknotities in het boek opgenomen.
De Stormschool verhuisde in 1949 naar Roosendaal waar het in 1950 werd omgevormd tot Korps Commandotroepen.

De fotoborden zijn dagelijks tot 31 juli 2016 te bekijken tussen 10.00 en 16.00 uur, de toegang is gratis. Het boek “Herinneringen aan de Stormschool 1945-1949” kost  5 euro en is  verkrijgbaar aan de receptie van De Wildhoef en bij boekhandel Papyrium, Bloemendaalseweg 78  te Bloemendaal.

Meer over de Stormschool: defensie.nl ; korpscommandotroepen.nl

opening_stormschoolexpo1_Marilou
De pas gearriveerde ouden van dagen van Wildhoef worden gesommeerd te verdwijnen ‘heraus!’
opening_stormschoolexpo2_Marilou