Zuid-Kennemerland

Waar is men trots op in Bloemendaal?

Anderhalf jaar geleden ging het college van burgemeester en wethouders de dorpskernen in per bus om in contact te komen met de inwoners en hun vragen en wensen aan te horen. Dit jaar komt het – overigens totaal vernieuwde – college weer naar de kernen, maar dit keer om te horen welke initiatieven er zoal zijn. “Het gaat dit keer niet over op welke plekken losse stoeptegels liggen, maar waar mensen trots op zijn”, aldus de woordvoerder van het team communicatie van de gemeente. Het eerst initiatief dat het college afgelopen dinsdag, dit keer op de fiets, bezocht was de Dorpskerk.
In het nog niet zo heel lang geleden op en top gerestaureerde kerkje vertelde dominee Ad van Nieuwpoort  een bevlogen verhaal over hoe de protestantse gemeente  van Bloemendaal en Overveen op moderne wijze middenin de samenleving probeert te staan. Hij had op dat gebied al zijn sporen verdiend. Voordat hij predikant werd in Bloemendaal in 2012 was hij dominee van de Thomaskerk. Daar in Amsterdam-Zuid was hij mede-initiatiefnemer van de stichting Zingeving Zuidas, een plek voor reflectie in de hectische werkomgeving van de Zuidas.
Ook in Bloemendaal ziet hij de Dorpskerk graag middenin de samenleving staan. “De kerk is een plaats van bijeenkomst voor gelovigen maar ook voor niet-gelovigen. Een plek om na te denken over grote vragen, een plek waar verhalen worden verteld”, aldus Van Nieuwpoort. De kerk biedt dan ook diverse activiteiten aan. Onder de titel Areopagus worden gesprekken gevoerd over grote thema’s, met interessante gasten. Zo komt 29 mei Alexander Münninghoff vertellen over zijn familiegeschiedenis, waarover hij de bestseller De Stamhouder schreef.  In samenwerking met restaurant Fleurie vindt de succesvolle ‘Bijbeltafel voor ongelovigen’ plaats waar een tekst uit de Bijbel wordt besproken die als inspiratie kan dienen voor deze tijd.

Een goede greep blijkt ook de openstelling van de kerk op woensdag en zaterdag tussen elf en een uur voor mensen die zich even willen terugtrekken of een kaarsje opsteken. Dat dit een functie heeft bleek na de aanslagen in Parijs, toen 25 inwoners van daar gebruik van maakten.
Na het bezoek aan de Dorpskerk fietste het college verder naar verzorgingshuis Wildhoef aan de Donkerelaan. Locatiemanager Betsy Gaasbeek vertelde het college over de zorginstelling en vooral over de nieuwbouw die volgend jaar staat gepland van 50 serviceappartementen. Over tijdelijke vervangende woonruimte wordt nog nagedacht, de voorkeur gaat uit naar noodbouw op eigen terrein zodat de bewoners niet uit de vertrouwde omgeving hoeven te gehaald.
Daarna bezocht het college de oudste ruïne in Bloemendaal, Aelbertsberg. Secretaris van Bloemendaal Initiatief Edzard van Hasselt pleitte ervoor de plek een prominentere plaats te maken in Bloemendaal. Burgemeester Schneiders werd enthousiast: een picknick in middeleeuwse kledij leek hem wel wat. Tot slot van het collegebezoek kreeg het college op hockeyclub Bloemendaal alle informatie over de ontwikkelingen op gebied van hockeyteams voor gehandicapten, en de samenwerking die er op dat gebied is met buurclub HBS.