Zuid-Kennemerland

Reinwaterpark opnieuw op politieke agenda

Na een pauze van een kleine twee jaar staat het Reinwaterpark in Overveen opnieuw op de politieke agenda. De grond van de voormalige waterfabriek Haarlem rond de watertoren is voor het grootste deel in handen van ontwikkelaar Cobraspen. Die wil er nieuwe ontwikkelingen realiseren, waaronder zo’n tachtig woningen in totaal. Er ligt sinds afgelopen jaar een Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan, dat binnenkort in commissie en raad besproken zal worden, Voorafgaand is er eerst een beeldvormende avond in het gemeentehuis op donderdag 15 februari, waar inwoners kunnen inspreken en discussiëren met raadsleden en wethouder Ton van Rijnberk.

Wie op de beeldvormende avond zeker zijn zegje zal doen is Ed Prins, voorzitter van de Stichting Vrienden van Middenduin. Het natuurgebied Middenduin grenst direct aan het Reinwaterpark. Wat de vrienden het liefst zien is dat de gemeente een stevige visie ontwikkelt over dit terrein. “Verrommeling ligt hier op de loer.” De inrichting van het gebied dat onderdeel is van het Nationaal Park Zuid Kennemerland is erg gevarieerd. Er staan diverse  gebouwen van drinkwaterbedrijf PWN, waarvan er veel rijksmonument zijn. Op het groene deel tegen Middenduin aan staat de sterrenwacht Copernicus.

 

“Dit is toch een uniek cultuurhistorisch ensemble?,” wijst Ed Prins tijdens een rondleiding over het terrein. “Wij pleiten ervoor om deze samenhang van gebouwen in stand te houden en goed zichtbaar te houden. Ook de watertoren trouwens, die nu teveel verscholen ligt achter bomen.”
Tot 2003 werd nog water geproduceerd op dit terrein. Nu liggen alle gebouwen er verlaten bij. Het pompstationgebouw doet al enkele jaren geen dienst meer als bezoekerscentrum van de Kennemerduinen, dat is verkast naar de overkant van de Zeeweg.  Naast PWN gebruiken nu de sterrenwacht en de stichting Juttersgeluk het terrein.

Vrijwel alle gebouwen op het PWN terrein zijn rijksmonument dus lastig her te bestemmen

Vrienden van Middenduin maakt zich zorgen over de bouwplannen van Cobraspen. In plaats van woningen op meerdere plekken op het terrein van 4 hectare zien de Vrienden het liefst kleinschalige woningbouw, geconcentreerd op één plek: bovenop het grote ronde filter, centraal op het terrein. “Wat we hier beslist niet willen is dat het Reinwaterpark een grote woonwijk wordt. Daarvoor ligt het veel te ver van de overige bebouwing van Overveen vandaan. En een woonwijk met auto’s en huisdieren past niet in dit kwetsbare gebied. Wij willen aan Cobraspen meegeven: houd het bescheiden. Enkele seniorenappartementen, een zorghotel, en wat paramedische voorzieningen wellicht.”
(Gemeentelijke stukken over het project Reinwaterpark zie Bloemendaal.nl ; website Reinwaterpark.nl, van Cobraspen)