Dat Bloemendaal niet alleen burgers heeft die graag hun gelijk willen halen zoals vaak wordt beweerd bleek vorige week vrijdag toen waarnemend burgemeester Bernt Schneiders te gast was op het Trefpunt Café in Bennebroek om er te spreken over de bestuurscultuur in de gemeente. Een onderwerp dat vele tongen losmaakt maar in Bennebroek viel het allemaal heel erg mee. De stropdas ging af en losjes praatte hij de goed gevulde en muisstil luisterende zaal bij over de laatste stand van zaken.
Zojuist had Schneiders een gesprek gehad met commissaris van de Koning Johan Remkes waarin hij hem had laten weten dat de rust en stabiliteit weer ‘redelijk is wedergekeerd’. Remkes was daar iets terughoudender over maar gaf wel groen licht voor een vaste burgemeester. Schneiders blijft nog aan tot 1 juli.
In Bennebroek keek hij terug op ruim een jaar waarnemend burgemeesterschap en ging uitgebreid in op die een ingrijpende kwestie die de gemeente al jaren aan de broek heeft hangen: Elswoutshoek. ‘De grote stresstest van de gemeente’, in de woorden van Schneiders. “Van begin af aan liepen de contacten tussen de broers Slewe en de gemeente niet soepel. Daar door is wederzijds irritatie ontstaan”.
“Het is vanuit de gemeente niet op een voldoende objectieve manier aangepakt. Het was beter geweest als deze mensen behandeld waren geweest als alle andere burgers. Dat is niet helemaal goed gegaan, omdat de broers dit ook over zichzelf hebben afgeroepen door een wat botte, onhoffelijke stijl te hanteren. Daar krijg je dan reacties op en dat werkt niet goed”, aldus de burgemeester, die stelt dat de partijen nu goed met elkaar in gesprek zijn om weer op een “normale en objectieve manier tot oplossingen te komen”.
Voor de waarnemend burgemeester staat wel vast: als zich ooit nog eens een dergelijke stresstest voordoet is de gemeente er nu klaar voor. “Het is een belangrijk leermoment geweest”.
Schneiders ging ook in op de veranderde sfeer en stijl in de maatschappij en de politiek. “Zaken worden in de politiek de laatste tijd vaker op een harde manier aan de orde gesteld. Je ziet het in de hele wereld dat er partijen zijn die niets met compromissen hebben of niks met de gevestigde orde hebben. Ook in de Bloemendaalse raad vinden zo nu en dan onaangename confrontaties plaats. Natuurlijk, elke volksvertegenwoordiger bepaalt zelf welke stijl hij of zij hanteert, maar het is wel lastig voor raadsleden die op een constructieve manier willen opereren. Daar moeten we helaas aan wennen. Jammer dat dit een nieuwe trend in de politiek is”.