Zuid-Kennemerland

Kapelaan Van Peperstraten start Engelstalige mis Heemstede

Het idee kwam bij kapelaan Jan-Jaap van Peperstraten op na een doop van een kindje van een expat-echtpaar In Heemstede, een half jaar geleden. Dit Iers-Zuidafrikaanse gezin was net uit het drukke Amsterdam naar Heemstede verhuisd. Dat soort gezinnen zijn er de laatste tijd steeds meer. Waarom voor hen niet een Engelstalige mis verzorgen? Op Driekoningen vond de eerste eucharistieviering plaats in de O.L.Vrouwe Hemelvaartkerk aan het Valkenburgerplein. Voor twaalf aanwezigen. De week erop weer twaalf, maar wel grotendeels nieuwe gezichten. “Ik geef dingen graag een zet. Gewoon maar eens beginnen en zien hoe het loopt”. Een gesprek met een initiatiefrijke kapelaan van de parochies Klaverblad in Heemstede, Bennebroek en Vogelenzang.

Van Peperstraten blijkt geen man van rechtlijnigheid en vaste routes. Zo is hij nog maar recent priester geworden. Van huis uit is hij filosoof. Gepromoveerd filosoof. Zijn proefschrift schreef hij in Schotland, waar hij jaren woonde  en nog altijd graag zijn vakanties doorbrengt. Zijn plan om de Engelstalige mis te starten heeft daar zeker ook mee te maken. Zijn Engels is vloeiend. “Dat is wel een voorwaarde om een mis te kunnen opdragen. Wat overigens heel praktisch is, is dat alle Engelstalige landen hetzelfde missaal hebben, het boek waarin alle gebeden staan. Dat is ook het mooie van het Rooms-Katholieke kerk, het is echt een wereldkerk. Een Eucharistieviering kun je in feite in elk land volgen, ongeacht de taal. Deze heeft altijd dezelfde structuur, en gebruikt dezelfde gebaren”, aldus Van Peperstraten.

Vindbaar=benaderbaar
Het is ook nog eens heel leuk om te doen, vindt de kapelaan. Voor de afwisseling, maar ook omdat hij het belangrijk vindt steeds nieuwe mensen te ontmoeten. Expats, mensen die voor hen werk zijn uitgezonden, staan anders in de Nederlandse samenleving dan zeg maar autochtonen, die hier vaak al hun leven lang wonen. Een heel divers publiek en ik weet hoe dat voelt omdat ik zelf lang in Schotland heb gewoond.  “Kijk, ik kan gemakkelijk de hele week in mijn kantoor in de pastorie zitten werken, maar dat is voor mij niet het doel. Ik zit bewust ook op diverse sociale media. Ik zet mijn preek op mijn blog zodat ook anderen het kunnen meebeleven. Ik zie dan dat toch tweehonderd mensen die lezen. Dat is toch mooi? Bovendien kom ik dan met nieuwe mensen in contact. Ik wil graag vindbaar zijn, want hoe kan ik anders benaderbaar zijn?”.

Van Peperstraten voelt zich gesteund door het Bisdom in Haarlem. Daar klopte hij aan met zijn idee voor de Engelse mis, en er werd enthousiast op gereageerd. “Het Bisdom stimuleert nieuwe initiatieven, heel fijn. In Amsterdam en bijvoorbeeld Hilversum heb je al Engelstalige missen maar in deze regio Zuid-Kennemerland ontbreken die nog. Ik denk dat we na een jaar wel kunnen zien of het idee potentieel heeft”. Voor de Engelse mis wordt een aparte website gemaakt. “Maar verder zullen we het vooral moeten hebben van veel mond op mond reclame en de sociale media”. In dat kader kan de kapelaan nog melden, dat de parochie na de publicatie onlangs  over de diefstal uit het offerblok van de H.Bavokerk, veel steunbetuigingen heeft ontvangen. “En er zijn extra giften gedaan”.
Laatste vraag: wat is het onderwerp van de volgende mis, zaterdag 28 januari, 17.00 uur? Het antwoord wordt even opgezocht. Op de speciale app op de mobiele telefoon. “Ah, de vierde zondag. Dat is dan de Bergrede. Heel mooi, dat is nu bij uitstek een internationaal stukje uit het Evangelie. Mensen uit alle windstreken kwamen naar de Bergrede luisteren. Heel internationaal, alles valt op zijn plek”.