Zuid-Kennemerland

Een Bloemendaalse veiligheidsavond met (inmiddels ex) minister Van der Steur

“Het is geen politieke avond vanavond”, liet de inleider aan het begin van de Tweede Veiligheidsavond georganiseerd door de VVD Bloemendaal in het gemeentehuis in Overveen weten. Met een knipoog.  Immers de actualiteit vroeg wel wat aandacht. Hoofdgast en VVD coryfee Ard van der Steur (minister van Veiligheid en Justitie) had net te horen gekregen dat hij opnieuw onder de loep was gelegd in de zogeheten Teeven-affaire. Het was de opening van het zes uur NOS journaal.

Het moet voor de minister geen doorsnee spreekbeurt in de regio zijn geweest, daar in het Overveense gemeentehuis, met overigens veel VVD aanhang in de zaal.  Terwijl whatsappgroep-oprichters uit Heemstede en Bloemendaal en lokale politie-agenten hun zegje deden, zat de minister op de voorste rij voortdurend zijn telefoon te checken. Met stalen gezicht, dat zeker. Ook zijn spreekbeurt en de vraag en antwoord sessie doorliep hij schijnbaar moeiteloos.

Ook kwinkslagen en zelfspot hoorden tot zijn repertoire. Op de vraag van mede gespreksleider Meindert Fennema wie voor hem als minst illustere minister van Justitie gold, zei Van der Steur: “Als het zo door gaat als vandaag bij Nieuwsuur, dan ben ik het, vrees ik”. Na uur werd de minister inderdaad bij actualiteitenprogramma Nieuwsuur aan de tand gevoeld over een email die nieuw zou zijn opgedoken. Niets nieuws, vond de minister en dat had hij de zaal eerder ook laten weten. Live vanuit het gemeentehuis op de eerste verdieping, boven het geroezemoes van de bezoekers van de veiligheidsavond uit deed hij zijn verhaal voor de camera.

Criminaliteit daalt

Maar veiligheid, daar ging het deze avond om bij de VVD in Overveen. Europa is veiliger geworden, Nederland ook, en Bloemendaal en Heemstede lopen met die trend mee. Niet op alle fronten overigens, maar wel in de vaakst voorkomende categorieën: woninginbraken daalden van 198 in 2014 naar 86 in 2016; en diefstal uit auto’s van 160 in 2014 naar 117 vorig jaar.
In Heemstede waren die cijfers respectievelijk 137 en 79 (inbraken) en 106 en 94 (diefstal uit auto’s).
Tegelijk zijn er de afgelopen tijd diverse initiatieven gestart vanuit de bevolking. In Bloemendaal is er sinds mei 2015 de Vereniging Veilig Bloemendaal met een gelijknamige website. Deze geeft adviezen bijvoorbeeld over inbraakpreventie, pleit voor meer wijkagenten en wil ook als groep voordelig inkopen op gebied van preventiematerialen.
In Overveen is vorig jaar een Whatsappgroep gestart, een buurtgroep met zo’n 230 leden, waarop meldingen worden gedaan als er iets loos is in de omgeving. Nadat er overigens eerst met de politie is gebeld. Een wijkagent leest mee in de groep. Initiatiefneemster Annemieke Kwaaitaal riep meer mensen op om whatsapp beheerder te worden in een buurt.

Heemstede loopt voorop

In Heemstede is men al een stuk verder, zo bleek uit het verhaal van Patrick Kok. De gezamenlijke buurtpreventiegroepen hebben daar 2687 leden en de groepen werken zelfs volgens het SAAR protocol: Signaleren, Alarmeren, Appen en Reageren, bijvoorbeeld: zelf iemand aanspreken op gedrag. Hoever je daarin mag gaan, wilde de gespreksleider van de minister weten. Van der Steur: “Iedereen heeft het recht om iemand staande te houden, maar ik adviseer wel even na te denken voor u er bovenop springt”.
Totaal zijn er 34 groepen in Heemstede en er wordt samengewerkt met Cruquius, Haarlem en Bennebroek (de laatste overigens een Bloemendaalse gemeente). Er is ook een Twitteraccount, met 550 volgers. Wijkagent Robin Hoogervorst zei heel blij te zijn met deze initiatieven vanuit de bevolking. En “nee, we zijn nog nooit voor de voeten gelopen”. Hij riep de Overveners op om vooral een centrale beheerdersgroep te maken, “dat is makkelijker voor de politie”.