Zuid-Kennemerland

Muziekproject rond dichteres Emily Dickinson

De stichting Muziekprojecten Pablo Neruda bestaat volgend jaar twintig jaar. Het wordt in het najaar gevierd met een groot muziekproject rond de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson. Cees Thissen uit Bennebroek is er als artistiek leider al erg druk mee. Het moet een muziektheatervoorstelling worden met koor en soliste, een muziekensemble, beeld, en uiteraard gedichten. Dichteres en Emily Dickinson liefhebster Elly de Waard heeft toegezegd mee te werken. Ook het koor is bijna compleet.

Cees Thissen deed na de kweekschool ook de conservatoriumopleiding. “Ik heb lekker lang kunnen studeren, dat kon nog in die tijd!”.  Zijn hele leven is hij al bezig met muziek. Eerst in de avonduren, naast zijn baan in het hoger onderwijs. Maar twee jaar geleden ging hij met pensioen en nu besteedt hij dagelijks heel wat uren aan zijn geesteskind, de stichting Muziekprojecten Pablo Neruda.  Eerder al deed hij projecten rond Roald Dahl en diens ‘gruwelijke Rijmen’. En afgelopen jaar was er de voorstelling rond sonnetten van Petrarca.

Thissen laat zich altijd inspireren door een literair werk. In het allereerste begin was het dus de poëzie van Nobelprijswinnaar Pablo Neruda. Het grote werk Canto General van deze in 1973 overleden Chileense dichter had hij al jaren in de boekenkast. Pas toen hij op een Parijse markt een LP tegenkwam waarop een voordrachtskunstenares de gedichten muzikaal vertolkte werd hij gegrepen en wilde er plotseling alles over weten. In 1994 zette Cees Thissen het dichtwerk op muziek, en het werd uitgevoerd door koor en orkest.

Ook het idee om te gaan componeren rond het werk van Emily Dickinson groeide geleidelijk. Een kleine dichtbundel liefdesgedichten vertaald door Willem Wilmink had hij al in de kast en later volgden het verzameld werk plus de brieven van Emily. Toen was daar begin 2017 opeens de film A Quiet Passion in de bioscoop over het zonderlinge leven van deze 19e eeuwse Amerikaanse vrouw. Cees Thissen: “Die film bevestigde voor mij het beeld dat ik me over Dickinson had gevormd. Het emotioneerde me ook. En dat was belangrijk, want zonder die emoties kan ik er geen muziek bij schrijven. Ik heb Elly de Waard benaderd, die veel dichtwerk van Dickinson heeft vertaald en we hebben uitgebreid zitten praten. Over dat isolement dat Dickinson had gekozen en haar verdriet om de wereld. Maar ook over die enorme verbeeldingskracht die ze in haar werk had kunnen brengen, terwijl ze zelf afgesloten in haar kamertje leefde en nauwelijks iemand sprak! Hoe kan ze bijvoorbeeld zo indringend over liefde schrijven terwijl ze die niet toeliet in haar eigen leven? Wat een enorme rijke geest moet die vrouw hebben gehad”.

Thissen vervolgt: “Haar werk is overigens niet altijd eenvoudig te begrijpen. Het bevat ook opvallende en onverwachte leestekens. Maar met muziek kun je moeilijke teksten juist goed toegankelijk maken. Al schrijvend aan de muziek  ga ik de teksten vaak ook pas goed begrijpen”.

De jubileumvoorstelling heeft als werktitel ‘Emily – op liefde en dood’. De muziek die Thissen erbij kiest is in zijn woorden ‘speels en stevig’, eerder wat jazzie-achtig dan zwaar klassiek. Vandaar ook zijn keuze voor de Heemsteedse soliste, Yvonne Weijers. Voor het projectkoor heeft hij nu 55 aanmeldingen, een mix ervaren en minder ervaren amateurs. Er kunnen nog zo’n tien zangers bij, met name tenoren en bassen zijn welkom. “Je hoeft geen volleerd zanger te zijn, zelfs mensen die nog nooit gezongen hebben en het wel eens willen proberen zijn welkom om auditie te doen”.  (opgeven kan via thissen.c[AT]hetnet.nl)
De voorstellingen zijn in het najaar van 2018, met een première in Heemstede. Elly de Waard zal de verbindende teksten uitspreken.