Zuid-Kennemerland

Afvalscheiding: Koos de vuilnisman op de Valkenburgschool

Heemstede staat al bekend als een keurige gemeente als het gaat om afvalscheiding. In de lijstjes scoort de gemeente altijd dik boven het gemiddelde. Maar het kan altijd beter, en waar beter te beginnen dan op de basisschool. Afgelopen donderdag kregen leerlingen van groep 6/7 van de Valkenburgschool een de Molenwerfslaan een gastles van ‘Koos de Vuilnisman’. Een school waar op gebied van afvalscheiding nog niet veel gebeurt. Met uitzondering van papier, dat netjes apart wordt ingezameld.

Hoe de situatie op school is, wordt duidelijk als Koos samen met zijn assistent ‘Kees’ (in werkelijkheid: Sem) de vuilnisemmer van de klas omkiepert op tafel. Schillen, plastic – werkelijk van alles zit erin.  En typisch voor een school: vooral veel lege sap-pakjes. En die worden bij Koos dan ook flink bij de kop gepakt. “Wie denkt dat een pakje alleen van papier is?”, vraagt Koos? Veel vingers schieten in de lucht. Nou, dat is helemaal mis. Koos pakt een schaar en knipt een pakje open: een flinke laag aluminiumfolie en plastic worden zichtbaar. “Aluminium verteert nooit, dus dat is altijd een ramp”, stelt Koos en gaat met de pakjes verder door er een rekenlesje over te geven.

Hoeveel pakjes per dag verdwijnen er in deze klas in de prullenbak? Negen stuks, en dus per jaar? De rekenschriftjes komen op tafel. 1620 stuks, meldt Ibrahim. “Applaus voor Ibrahim”, zegt Koos. “Maar niet voor de klas. 1620 is best veel!”.
En hoeveel zijn dat er dus voor de hele school per jaar? 8100 pakjes. “Allemaal zwerfaval, dat kost de school bovendien geld”.
En wat kan de oplossing zijn voor het drinkpakjesprobleem? “Mijn opa dronk op school alleen water”, zegt Koos. En tegenwoordig kan dat nog steeds prima, met bijvoorbeeld een waterfles die in de afwasmachine kan. En hij overhandigt juf Madelon prompt een waterfles met als opschrift ‘Juf’.

De les van Koos heeft direct effect
En zo doceert Koos nog even voort, af en toe geholpen door wethouder Remco Ates die voor deze speciale les ook even op bezoek is. Hij heeft onderwijs en reiniging in zijn portefeuille dus dat komt goed uit. Koos probeert de kinderen enthousiast te maken om mee te doen aan een wedstrijd, voor meest afvalvrije school in Nederland. De meningen zijn verdeeld. De wethouder loopt er niet echt warm voor: een wedstrijd afvalscheiden is niet echt nodig, het mooist is toch als mensen het gewoon uit zichzelf zouden willen doen, stelt hij.

Dat de les van Koos de Vuilnisman is aangekomen, kan juf Madelon Boot enkele dagen later al beamen. “Veel kinderen in de klas komen nu met een drinkbeker op school, in plaats van pakjes. Verder is in groep 7/8 een afvalbak voor plastic geplaatst en in groep 6/7 letten de kinderen strenger op het gebruik van de papierbak”.


koos de vuilnisman_Marilou2

Koos (links), de wethouder, en Kees (Sem) inspecteren de omgekieperde vuilnisbak
koos de vuilnisman_Marilou1