Het opknappen van de historische trambrug over de Bennebroekervaart is nu de laatste fase ingegaan. Afgelopen vrijdag en zaterdag is naast de brug aan de waterkant een robuuste houten bank geplaatst met uitzicht op de kerk van de hervormde gemeente. Woensdag wordt bij goed weer het gerestaureerde mozaïek op de stoep voor de brug teruggeplaatst.
Dit alles onder voortvarende leiding van stichting MOVE die zich inzet voor het behoud van historisch openbaar vervoer materieel. Vooral actief in Amsterdam, maar ook erbuiten. Voor het herstel van de trambrug, die in feite het aanzien kreeg van een kunstwerk, ontving de stichting in 2015 de Erfgoedprijs van de historische vereniging Heemstede-Bennebroek. De brug was toen nog niet helemaal af. Later volgde ledverlichting in de ‘bovenleiding’ boven de brug, waardoor het geheel ook ’s avond een blikvanger is. Het plaatsen van het bankje had wat voeten in de aarde. Een eerste voorstel werd door de welstandcommissie afgewezen. Maar de huidige bank en locatie kregen uiteindelijk groen licht.
De bank is een bijzonder bouwsel. Het lijkt op oude stationsbanken zoals die bijvoorbeeld stonden op het oude station van Delft. Aan de zijkanten is het NZH logo verwerkt. Wie onder de bank kijkt ziet dat het frame gemaakt is van oude tramrails. “Hufterproof”, lacht Haarlemmer Han Hazevoet, voorzitter van MOVE afgelopen vrijdag. Hij is samen met vice-voorzitter Ronald Bos uit Middenbeemster bezig de bank in elkaar te schroeven. Een hele klus, maar de bestuursleden draaien er hun hand niet voor om.
Voor dit project staan zij in voortdurend contact met de gemeente Bloemendaal. Voor de bank die nu is geplaatst kreeg MOVE subsidie van de Rabobank Bollenstreek. De allerlaatste fase van het project trambrug is het terugplaatsen van het mozaïek op de stoep voor de brug. Kunstenares Marieke Greeve (40), afgestudeerd aan de Rietveld Academie, heeft op verzoek van MOVE en in overleg met de gemeente de restauratie verricht van de mozaïektegels. Die zijn oorspronkelijk door de kinderen van Bennebroek gemaakt toen die op ging in de gemeente Bloemendaal, in 2008.
Bij de sloop van de oude trambrug enkele jaren geleden is het mozaïek op diverse plaatsen beschadigd. Stichting MOVE heeft een bedrijf gevonden dat de steentjes in dezelfde stijl heeft kunnen produceren. De kosten, 4000 euro, neemt de gemeente Bloemendaal op zich. De totale kosten voor de restauratie van de trambrug voor de gemeente bedroegen 35.000 euro.
Tram in Bennebroek
De tram reed tussen 1891 en 1949 door Bennebroek, als onderdeel van de verbinding Haarlem-Leiden. De brug ligt er sinds 1932. De brug is een gemeentelijk monument en herinnert aan het vroegere tracé van de tram. Dat geldt ook voor de Bennebroekerdreef. Die is zo breed omdat vroeger de tram er doorheen reed richting Rijksstraatweg.