Zuid-Kennemerland

Erfgoedprijs 2015 voor trambrug Bennebroek

Als eerbetoon aan David Eliza van Lennep, die rond 1900 bijna 25 jaar burgemeester was in Heemstede en het dorp door grote ontwikkelingen heen loodste, heeft de historische vereniging Heemstede-Bennebroek afgelopen week een Erfgoedprijs uitgereikt. Uit drie nominaties heeft een jury uiteindelijk gekozen voor de trambrug in Bennebroek. Olga van der Klooster noemde namens de jury de onlangs fraai gerestaureerde brug ‘van eigentijdse waarde,  een markeringsplek en plaats van rust’.

De prijs werd uitgereikt aan vertegenwoordigers van de stichting MOVE (Museum voor het openbaar vervoer en straatbeeld), die er voor gezorgd heeft dat de trambrug over de Bennebroekervaart een nieuw gezicht kreeg. Op een creatieve manier zijn aspecten van de trambrug weer zichtbaar gemaakt, en in feite mooier gemaakt dan hij ooit was. De NZH tram reed erover van 1932 tot 1949, als onderdeel van de lijn Haarlem-Leiden.

De andere genomineerden voor de eerste David Eliza van Lennep Erfgoedprijs, die mogelijk werd na een legaat van mevrouw Zonneveld uit Heemstede, waren: de koepel op de Overplaats bij de Hartekamp en  het huis Raadhuisstraat 42. Dit laatste is een woonhuis uit 1875, een van de weinige uit die tijd die nog over zijn in Heemstede. Het huis, dat geen monumentenstatus heeft, is door de bewoners met behoud van originele elementen gerestaureerd.
De prijs werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse voorjaarsbijeenkomst van de historische vereniging Heemstede-Bennebroek.

Het gaat de vereniging goed, heeft 1170 leden en nog steeds licht groeiend. De vereniging organiseert het hele jaar door activiteiten zoals lezingen en excursies, werkt mee aan de Open Monumentendagen en houdt een vinger aan de pols als het gaat om plannen waar karakteristieke plaatsen en gebouwen in het geding zijn. Elk kwartaal verschijnt ‘Heerlijkheden’, een fraai uitgegeven blad over de historie in het gebied, dat al 42 jaargangen telt.