Zuid-Kennemerland

Heemsteeds Philharmonisch Orkest sluit jubileumjaar af

Er hangt een gezellige en warme sfeer rond het orkest dat deze zaterdagochtend voor de wekelijkse repetitie bijeen is in het bijzondere kerkgebouw aan de Camplaan. Tijdens de koffiepauze wordt geanimeerd gebabbeld en uitgewisseld. Maar als na de pauze de eerste tonen van een deel uit de 9e symfonie van Beethoven klinken is het een en al concentratie en professionaliteit onder de leden van het Heemsteeds Philharmonisch Orkest. Dit jaar viert het orkest het vijftigjarig jubileum. Het jubileum wordt afgesloten met een groot concert in de Lichtfabriek in Haarlem op 27 november.

Het feestelijk bedoelde jaareinde heeft voor het orkest overigens wel een onverwacht trieste kant. Kortgeleden werd bekend dat mede-oprichter en hoornist Iman Soetman plotseling is overleden. Jarenlang was hij dirigent en artistiek leider van wat aanvankelijk het Heemsteeds Kamerorkest heette. Ook nadat hij in 2008 het stokje had overgegeven aan Dick Verhoef bleef hij nauw bij het orkest betrokken. “Door alle drukte rond het komende concert zijn we nog niet toegekomen aan een goed in memoriam. Maar dat komt er zeker”, vertelt de voorzitter van het orkestbestuur Rianne Ellens.
Vijftig jaar is een lange tijd voor een orkest. Wat is het geheim? Rianne: “Ik denk door een combinatie van twee dingen. We zijn een amateurorkest, maar het niveau is vrij hoog. Daarbij komt dat de sfeer erg goed is. Iedereen kan zich zelf zijn en er zijn geen kliekjes. We merken dat ook aan de orkestreizen die we geregeld doen bijvoorbeeld naar de Heemsteedse zustergemeente Bad Pyrmont. De sfeer is zeer ontspannen, het zijn schoolreisjes van vroeger in het kwadraat”.
Er is weinig verloop in het orkest. Het langst lid is Miranda Wetselaar, violiste: volgend jaar veertig jaar lid. Nooit behoefte gehad om elders te gaan musiceren? “Ik denk dat ik heel trouw ben”. Dwarsfluitiste Anja Pelt speelt al 36 jaar in het orkest: “Het is gewoon een heel leuke ploeg”. Het overgrote deel van de leden is vijftigplus. Rianne zelf is met haar 28 jaar de jongste, en ook Maria Eldering, concertmeester behoort tot de jongeren. Beide spelen viool. Wat hen zelf erg aanspreekt in het orkest is dat de dirigent gericht is op groei. “Vooral dit jubileumjaar hebben we stukken ingestudeerd die telkens weer iets uitdagender waren. En zo kunnen we dit jaar afsluiten met de Negende van Beethoven. Een paar jaar geleden was ons dat echt niet gelukt”, aldus Maria.
De leden, zo’n vijftig in getal, komen voor een deel ook buiten de regio Heemstede.

Al vaker hebben grote namen uit de muziekwereld zich verbonden aan het orkest: Herman Krebbers, Jaap van Zweden, Janine Jansen. Dit voorjaar werkte Karin Bloemen mee aan het voorjaarsjubileumconcert in de Philharmonie.

Jubileumconcert 27 november
Het concert van 27 november in de Lichtfabriek vindt plaats in samenwerking met het 150-koppige koor The Voice Company. Behalve Beethoven staat ook Pianoconcert nr.1 van Felix Mendelssohn Bartholdy, door  Ineke Hellingmann op het programma. Aanvang 16.00 uur en na afloop en feestelijke borrel met muziek van Chante. (meer informatie: hpho.nl)