HeemSteeds Duurzamer had al langere tijd veel aandacht voor verduurzamen van woningen. Maar met de nieuwe samenwerking met de experts van Huizenaanpak in deze regio wordt de toegang van burgers tot informatie over duurzaam wonen een flink stuk gemakkelijker. Dat stelde Heemstedenaar Hugo Holscher, voorzitter van HeemSteeds Duurzamer (op de foto met gestreepte trui) na afloop van de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.
Diverse spelers op het gebied van duurzaam wonen waren afgelopen vrijdagochtend in alle vroegte naar het kantoor van KPG Architecten aan de Bronsteeweg gekomen. Dat bureau heeft onlangs een visitekaartje duurzaam bouwen afgegeven met Plein1 aan het Julianaplein. Een monument dat goed is verduurzaamd en klaar gemaakt voor warmte uit riool, riothermie. “Maar helemaal nul-op-de-meter zal het gebouw niet gaan worden.”
Namens de gemeente was wethouder Annelies van der Have aanwezig, die onder meer ruimtelijke ordening in haar portefeuille heeft. Aan haar de taak om de dwingende boodschappen die de landelijke politiek steeds vaker laat horen over energietransitie, duurzaamheid en gasloos bouwen lokaal in goede banen te leiden. “We staan voor een enorme uitgave,” zo versprak ze zich tijdens de ondertekeningsceremonie. Dat moest natuurlijk ‘opgave’ zijn, verbeterde ze snel.
De aanwezigen herkenden het beeld wel. Praten over duurzaamheid is een ding, het doen is een tweede. Hoe zit het met de financiering, hoe maak je je huis energiezuinig, bij wie kun je terecht voor onafhankelijk advies. Dat zijn de vragen die bij de inwoners leven. Met de samenwerking wordt die informatie toegankelijker, zo wordt verwacht.
Diverse partijen hebben zich aangesloten waaronder Heemsteedse ondernemers en een onafhankelijke energieadviseur. “Sommige mensen vinden het een fijn idee dat een ondernemer uit de directe omgeving bij hen over de vloer is. Ja, de gunfactor speelt ook een rol, dat merk ik zelfs bij de jongere generatie,” aldus Hugo Holscher.
Zelf woont hij in een ‘jaren dertig woning’, zoals zoveel van zijn plaatsgenoten. Het duurzaam maken van zijn huis is een hele opgave zo heeft hij inmiddels ervaren. “Die jaren dertig bouw is over het algemeen echt waardeloos. Bij inspectie van de spouwmuren bleek dat die vol zitten met brokken cement. Om die muur toch te isoleren kost me geen 800 maar 8000 euro. Ik moet dus naar andere oplossingen gaan zoeken, zoals het isoleren van de binnenmuur.”
Wie advies wil hebben kan aankloppen bij Huizenaanpak. Een adviseur komt dan langs en komt met mogelijke vervolgstappen. Allemaal onafhankelijk, zo wordt benadrukt. Wie toch nog twijfelt of vragen heeft over een technisch advies of een offerte tegen het licht wil laten houden, kan altijd nog terecht bij het Duurzaam Bouwloket. Het gaat vaak om flinke bedragen en niet iedereen zal dat kunnen betalen. Sommige energiebesparende maatregelen kunnen gefinancierd worden via de hypotheek, bijvoorbeeld een warmtepomp, isolatie en zonneboiler. Ook het Energiebespaarfonds verstrekt leningen, en ook sommige banken bieden speciale groene leningen.
DuurzameHuizen Route
Wie inspiratie wil opdoen bij huiseigenaren die duurzame maatregelen hebben getroffen kan terecht op de Huizenroute op de zaterdagen 3 en 10 november (duurzamehuizenroute.nl)