Zuid-Kennemerland

Lintjesregen 2019 Heemstede

Vijf inwoners van Heemstede hebben afgelopen vrijdag een Koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Astrid Nienhuis. De heer Herman Diederik kreeg de hoogste versierselen opgespeld: hij werd  Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Als Lid in de Orde van Oranje-Nassau werden benoemd: de heer Guus Compier, de heer Dirk Jan Huizinga, mevrouw Miep Overing-van Bilsen en mevrouw Clara Wittop Koning.

In de burgerzaal vol familie, vrienden en kennissen werden de decorandi een voor een toegesproken. Voor enkelen was de onderscheiding een complete verrassing, want goed geheim gehouden door de directe omgeving. De een werd voorgehouden dat hij opgehaald zou worden voor een belangrijk overleg (de heer Diederik), een ander dat hij een rondleiding zou krijgen in het PSV stadion (de heer Compier) en de heer Huizinga dacht dat hij de koninklijke onderscheiding van een bekende zou bijwonen. 


Guus Compier werd gelauwerd vanwege zijn jarenlange inzet voor de voetbalclub HFC Heemstede. Niet voor niets heeft hij de bijnaam ‘Mister HFC Heemstede,’ aldus de burgemeester. En ook zijn bijnaam ‘sandalen Guusje’ deed hij op deze dag eer aan. Sinds 1968 is Guus Compier actief voor de club. Zijn ouders overigens hadden hem liever naar HBC zien gaan , waar zij zelf vrijwilliger waren, maar ‘eigenwijs’ verpandde hij zijn hart definitief aan HFC. Daar is hij zeven dagen per week te vinden voor alle mogelijke klussen die dagelijks op en rond de velden moeten gebeuren. 

Officier in de Orde werd de heer Herman Diederik en dat vanwege zijn nationale en internationale verdiensten in de farmacie. Dertig jaar geleden hielp hij mee aan een automatiseringssysteem om recepten direct van huisarts naar de apotheek te versturen. Later was hij vanuit het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen betrokken bij de internationale standaardisering van de identificatie van de werkzame hulpstoffen in medicijnen en de bijbehorende ISO-norm.

Nog een sportman werd gelauwerd: Dirk Jan Huizinga, fervent zeezeiler, maar onderscheiden voor zijn grote inzet voor de Koninklijke Roei en Zeilvereniging Spaarne in Heemstede sinds 1996. Onderhoud van materiaal is zijn grote passie. Ook blies hij de zeilafdeling in Haarlem noord nieuw leven in en organiseerde en begeleidde hij de nieuwbouw van het clubgebouw aan de Mooie Nel in Haarlem.  

Vanwege haar grote inzet voor de Tennisvereniging Bennebroek werd Miep Overig onderscheiden. Van 1973 tot 1992 was ze actief in verschillende bestuursfuncties, en sinds 1981 tot nu is zij lid voor de tennisbond KNLTB afdeling Haarlem. Sinds zij in 2006 mantelzorger werd voor haar man Hans en zij verhuisden naar Heemstede, heeft ze wat betreft de tennisclub gas teruggenomen.

Clara Wittop Koning tot slot is de laatste jaren bekend vanwege het werven en begeleiden van taalcoaches voor vluchtelingen in Zuid-Kennemerland. 280 Coaches stuurt zij aan, voor meer dan 300 vluchtelingen in de regio. Sinds 2015 doet zij dat via de door haar opgerichte Stichting Taalcoaches Zuid-Kennemerland. Hiervoor, van 1998 tot 2008 was zij orkestmanager van het Symfonisch Blaasorkest Heemstede (SBH). ‘Een onmisbare spil in de opbouw van de vereniging,’aldus de burgemeester. Lid van het orkest is altijd nog, ze speelt er fagot.