Zuid-Kennemerland

Online burenhulp via WeHelpen

Vrijwilligers willen graag hun steentje bijdragen maar liefst zo flexibel mogelijk zijn. Deze trend is al een tijd zichtbaar, ook in Heemstede. Met het oog hierop is vorige week een nieuw initiatief gestart: de website wehelpen.nl/Heemstede. Hier kunnen inwoners hun vragen om hulp plaatsen maar ook vrijwilligersorganisaties kunnen hun oproepen doen. Vraag en aanbod staan dan overzichtelijk op één website. Bovendien is het thema op het jaarlijkse vrijwilligersfeest van 21 november ook ‘De flexibele vrijwilliger.’

De website WeHelpen werd afgelopen donderdag ‘onthuld’ door wethouder Sjaak Struijf. Dat gebeurde in de Luifel, op een bijeenkomst van het Vrijwilligerspunt dat zelf het 15-jarig bestaan viert. In 2003 werd het opgericht, toen onder de naam Steunpunt Vrijwilligerswerk Heemstede. Meer dan duizend vrijwilligers hebben in die jaren hun weg gevonden naar het Vrijwilligerspunt en meer dan 150 organisaties hebben vacatures geplaatst, en dit alles leidde tot zo’n 1200 bemiddelingen, vertelt coördinator José van Duin. Ook verzorgt de organisatie al tien jaar de maatschappelijke stages voor Atheneum College Hageveld, jaarlijks gaat het om zo’n 200 leerlingen.

Nu de website in de lucht is blijft het steunpunt vrijwilligerswerk overigens bestaan. Wel verhuist de vacaturebank van het punt per januari aanstaande naar WeHelpen.  WeHelpen komt bovenop lokale initiatieven die er al zijn, zoals buurtapps en facebook. Het is te zien als een online burenhulp. Je kunt er vragen om bijvoorbeeld hulp bij een schilderklusje, de hond uit te laten, of om samen muziek te maken, een wandeling te maken of koffie te drinken. Hulpaanbieders kunnen zich ook kenbaar maken op de website.
De website is een initiatief van  Coen van de Steeg uit Groningen. Sinds de start negen jaar geleden zijn er 60 gemeenten in Nederland bij aangesloten, zo vertelde hij in Heemstede en 40.000 mensen gebruiken het. Wehelpen is een coöperatie waarin gemeenten en organisaties zich kunnen aansluiten. Dat zijn bijvoorbeeld ook zorgverzekeraars, banken en vervoerders.

De gemeente Heemstede subsidieert het nieuwe initiatief met 25.000 euro per jaar gedurende drie jaar. Andere sponsoren zijn WijHeemstede, het Oranjefonds, de Rabobank en het vermogensfonds Sint Jacob Godshuis. De aansluiting bij Wehelpen kost Heemstede jaarlijks 7000 euro.

José van Duin is er blij mee: “Alle mensen en organisaties kunnen nu samenkomen op één, gelijkwaardig, platform. We hebben drie jaar de tijd om het goed neer te zetten. Woensdag zijn we bijvoorbeeld met een kraam op de weekmarkt zodat inwoners kennis kunnen maken met het website-inititiatief.”
In andere WeHelpen gemeenten zijn ook offline ontmoetingspunten gemaakt. Dat zijn punten in wijken of bijvoorbeeld de bibliotheek waar mensen meer informatie over WeHelpen kunnen krijgen. Ook kunnen mensen die hulp aangeboden gekregen hebben daar afspreken om eerst eens kennis te maken.  Een opvallende deelnemer aan de coöperatie is supermarktketen Spar. Het is goed mogelijk dat binnenkort ook in de vestiging in de Geleerdenwijk binnenkort in het schap met hondenvoer een vraag hangt ‘kan ik uw hond uitlaten?’, van iemand die daar wel zin in heeft.

Privacy is een punt waarvoor veel aandacht is bij WeHelpen, zo wordt benadrukt. “We zijn helemaal AVG bestendig,” aldus Van Duin doelend op de wetgeving over de bescherming van persoonsgegevens die sinds mei van kracht is. Voordat een vraag of een hulp-aanbod op de site wordt gepubliceerd wordt deze door de servicedesk gecontroleerd.  Voor-en achternaam zijn eenmaal ingelogd voor alle leden zichtbaar. Overigens kunnen ook niet-Heemstedenaren hulp vragen en aanbieden via de website. Aanmelden is gratis. Het landelijke platform kondigt aan binnenkort ook een app te lanceren voor de mobiele telefoon en tablets.