Zuid-Kennemerland

Onthaasten op de Dinkelhoeve

Wie behoefte had aan een middagje onthaasten zat afgelopen zaterdag goed op de Dinkelhoeve in Heemstede. Daar werd de maandelijkse biologische streekmarkt gehouden in samenwerking met Slow Food Haarlem. Met boer Anton Milatz mee de wei in, kalfjes kijken, een rondje rijden op de rug van een pony, en genieten van diverse biologische producten.

De streekmarkt viel deze zaterdag samen met de landelijke open dag van biologische bedrijven ‘Lekker naar de bioboer’. Speciaal daarvoor heeft Anton Milatz deze ochtend twee extra koeien meegenomen naar het weiland naast zijn boerderij. De regels voor het houden van biologisch melkvee schrijven voor dat de koeien in een open stal moeten kunnen verblijven. De stalruimte bij de boerderij de Dinkelhoeve van begin 18e eeuw voldoet daar niet aan. Dus staan de volwassen dieren nu op andere locaties in Heemstede, achter Hageveld bijvoorbeeld.

Met boer Milatz het weiland op. Het stiertje links is geboren met kromme voorpootjes legt hij uit. 

Een paar kinderen willen graag even mee het weiland op. Twee vriendelijke waarschuwingen vooraf aan de kinderen: niet aan het draad komen, daar staat spanning op, en goed kijken waar je loopt. Voor je het weet stap je in een koeienvla. We lopen richting een kalfje van drie maanden oud. Door een problematische geboorte kwam Sjors ter wereld met scheve voorvoeten. Anton Milatz vertelt dat hij de pootjes elke dag heeft gemasseerd en gestrekt. Nu kan het dier wel lopen, maar voor de verkoop is hij niet geschikt. Milatz houdt het dier daarom zelf. Die beslissing kan hij gemakkelijk nemen zo vindt hij. Het bedrijf is maar 40 koeien groot.

Intussen kijkt de vierjarige Valentijn beteuterd naar zijn sandaal. Toch vies geworden. Milatz helpt hem de schoen uit te trekken. “Die was ik straks even schoon in de sloot,” biedt hij aan terwijl hij verder vertelt over biologisch gehouden koeien, in zijn geval Holsteiners. Ze eten gras zonder kunstmest, en biologisch krachtvoer. Mede hierdoor geven ze minder melk dan ‘gewone’ koeien. Maar ze zijn wel gezonder, veel minder uierontsteking bijvoorbeeld en minder problemen met de hoeven. “We hebben al vijf jaar geen antibiotica meer gebruikt. De koeien hebben heel veel weerstand. Ze leven ze ook langer en geven uiteindelijk evenveel liters als een niet biologische koe.”

Hans Worst
Intussen wordt het achter de boerderij steeds drukker met mensen die op zoek zijn naar streekproducten. Groenten uit De Duintuin uit Heemskerk, zuivel van de Dinkelhoeve zelf, biowijnen van Kremer Wijnkopers, fraaie zomerse boeketten uit Annemieks Pluktuin uit Hillegom. Daarnaast bezwijkt ook menige bezoeker voor de Italiaanse kazen en worsten van hans uit Haarlem. “De mensen noemen we vaak Hans Worst, ik heb er geen probleem mee”, lacht hij. Hij leerde het vak van worst maken en drogen in Chianti. Van een bevriende kaasmaker uit Italië krijgt hij nu ook kazen toegestuurd, zoals pecorino gerijpt in stro en hooi.

Minister van Bijenzaken
Tot slot is ook present de beroemdste imker uit Heemstede en verre omstreken, Pim Lemmers. Al meer dan een kwart eeuw vraagt hij aandacht voor de bij. In het begin haalde menigeen de schouders op wanneer werd verteld dat de bijenpopulaties in gevaar zijn. Maar met diverse publieksacties heeft hij het probleem dan toch op de kaart kunnen zetten. Zo plaatste hij een bijenvolk op het dak van de Tweede Kamer waar hij in de wandelgangen al bekend staat als de Minister van Bijenzaken. En ook bij het woonhuis van koning Willem Alexander in Wassenaar onderhoudt hij bijenkasten, die twee jaar geleden zijn geschonken door het radio programma Vroege Vogels. Een klant overhandigt Pim vijf euro en hij overhandigt haar een pot honing, van bijen uit het Groenendaalse bos:  “Een pot honing, alstublieft. Hiervoor heeft een bij 60.000 uren moeten vliegen. Maar gelukkig zitten er wel 30.000 in een kast”, grapt hij.