Zuid-Kennemerland

Pauwehof : 88 zonnepanelen

Welgeteld 88 zonnepanelen liggen er nu op het schuine gedeelte van het dak van de Pauwehof. Vorige week zijn ze in een paar uur tijd gelegd. Voor de PKN in Heemstede was het een flinke investering maar het rendement is naar  verwachting groot. Zowel Oude Kerk als het eraan verbonden Pauwehof zal wat elektriciteit nu zelfvoorzienend zijn. Het schildje aan de deur van het kerkgebouw ‘Groene Kerk’ lijkt nu helemaal te worden waargemaakt.

Tevreden kijken Kees Wierda en Pieter Burghoorn van het college van kerkrentmeesters toe hoe de mannen van het installatiebedrijf uit Lunteren soepeltjes het ene na het andere paneel op het dak monteren. Ze doen dat via het schoolplein van de aangrenzende Voorwegschool die alle medewerking en ruimte gaf voor deze klus. Aanvankelijk was het nog niet zo makkelijk een bedrijf te vinden dat de panelen op een golfplaten dak kon leggen. Maar uiteindelijk kwamen ze uit bij het bedrijf in Lunteren dat vaker panelen aanlegt op bijvoorbeeld landbouwschuren die immers ook dikwijls golfplaat als dakbedekking hebben.

Het dak van de Pauwehof gezien vanaf het schoolplein Voorwegschool

Kees Wierda zit namens het college in de speciale commissie ‘Groene Kerk’, die de kerkelijke organisatie duurzamer wil maken. Dat houdt in: duurzamer inkopen, energie besparen en overstappen op alternatieve energie. Wierda: “Eerder al hebben we alle lampen in de Oude Kerk vervangen door led verlichting.”

Burghoorn vult aan: “Maar de energierekening blijft hoog. Kijk bijvoorbeeld naar de glazen corridor die de Oude Kerk met de Pauwehof verbindt. Daar hebben we in het plafond onlangs een elektrisch verwarmingselement laten installeren, omdat mensen vanuit de kerk vaak klaagden over kou uit die gang. Omgekeerd is het in de zomer in de Pauwehof vaak te warm vanwege het platte dak. Daar willen we graag een koelinginstallatie plaatsen.” Met de 88 zonnepanelen denkt het bestuur nu geheel kostendekkend te zijn wat betreft elektriciteit en de kosten van de aanleg zelfs binnen vijf tot acht jaar te hebben terugverdiend.

De Pauwehof is een ontmoetings- en activiteitencentrum voor ouderen en is een gezamenlijk initiatief van de diaconie van de kerk en WIJHeemstede.

Pieter Burghoorn (links) en Kees Wierda

Groene Kerken-fietsroute
De Oude Kerk aan het Wilhelminaplein doet mee aan de actie van de landelijke protestantse gemeente om de kerkgebouwen zoveel mogelijk te verduurzamen, vandaar het schildje Groene Kerk aan de deur. In dat kader worden er op zaterdag 23 juni fietsroutes uitgezet langs ‘groene kerken’ in het hele land. Ook regio Haarlem doet mee en daarmee ook Heemstede. Wat dat betreft is de Oude Kerk is in elk geval prachtig op tijd met de aanleg van de zonnepanelen.  Belangstellenden kunnen dan de nieuwste aanwinst aanschouwen en wordt hen een biologische versnapering aangeboden. De kerk is die dag de hele dag open. De PKN hoopt hiermee ook anderen te inspireren duurzaam bezig te zijn.  (Meer informatie, zie de website: groenekerken.nl)