Goed nieuws voor Heemstede: de Pinksterkerk aan de Camplaan is verkocht aan Stadsherstel Amsterdam en behoudt zijn functies. Stadsherstel gaat aanpassingen maken aan het gebouw en het verhuren. Het meest opgelucht zullen vooral zijn de drie orkesten die de kerkzaal gebruiken. Hen was eerder verteld dat ze moesten omkijken naar andere ruimten, maar die bleken niet voorhanden in Heemstede. Zij mogen blijven. Blij is bestuurslid Hugo Hölscher van het Symfonisch Blaasorkest SBO dat de verbouwing pas plaats vindt in de komende zomervakantie. De repetities zijn al in volle gang. “Erg fijn, er wordt rekening gehouden met ons.” Ook de huiswerkbegeleiding blijft in het pand.
De Pinksterkerk werd door het kerkbestuur van PKN Heemstede te koop gezet. Omdat het nog maar een keer per maand voor diensten werd gebruikt en de Oude Kerk toereikend is. Het is een rijksmonument uit 1956/1957 en is een ontwerp van architectenbureau Chr. Nielsen. Niet iedereen kan overigens de ‘betonnen bak’ aan de Camplaan 18 waarderen. Maar in het oog springt altijd de glas-in-betongevel. Binnen zorgt deze voor bijzondere lichtval van zeventig kleurentinten, dat is het werk geweest van Berend Hendriks (1918-1997).
Voor Stadsherstel is dit de eerste aankoop van een naoorlogs monument. Deze particuliere onderneming verwerft, restaureert en verhuurt al sinds 1956 monumentale panden. In Heemstede kocht zij enkele jaren geleden het wapen van Heemstede aan het Wilhelminaplein en verbouwde het tot appartementen. Daarvoor ontving Stadsherstel de Erfgoedprijs van de lokale historische vereniging HVHB.
“Dat ons eerste wederopbouw monument een kerk is, verbaast me niet”, zegt adjunct-directeur Michiel van der Burght. “Vrijwel alle monumentale gebouwen vanaf de tweede helft vorige eeuw verkeren in goede staat. Zo ook de kerken. Maar door de leegloop van die gebouwen moeten zij herbestemd worden om ze te behouden. Daar zet Stadsherstel zich voor in bij de Pinksterkerk.”
In 2010 kreeg de Pinksterkerk officieel de status ‘rijksmonument’, omdat het een karakteristiek voorbeeld is van naoorlogse kerkenbouw. Onder het bewind van toenmalige staatssecretaris Plasterk werd het in 2007 opgenomen in de voorlopige lijst van 100 topmonumenten uit de wederopbouwperiode 1940-’58.
Huurders
De Pinksterkerk heeft twee verdiepingen. Boven is de ruime kerkzaal, onderop is een souterrain met verschillende vertrekken. De bovenzaal kan ook worden gehuurd voor buurtactiviteiten en vergaderingen. In het souterrain wordt vanaf januari 2019 Rozemarijn, een antroposofische zorginstelling gevestigd. Rozemarijn verzorgt zowel dagbesteding als woon- en werkgelegenheid voor kinderen en (jong) volwassenen met verstandelijke of meervoudige beperkingen en/of psychiatrische kwetsbaarheid.
Om bovenstaand gebruik in het gebouw mogelijk te maken, past Stadsherstel op enkele plaatsen het niet-monumentale interieur aan. Michiel van der Burght: “Dat gaat om kleine dingen als extra toiletten, een goede afscheiding tussen verschillende ruimtes, meer niet.”
Lux Aurumque
Niek Vernooy, voorzitter van Harmonie St.Michael , is blij met de nieuwe verhuurder. “Wij repeteren niet in de Pinksterkerk, maar geven er al sinds de jaren negentig regelmatig concerten. We hebben in 2013 zelfs met de andere Heemsteedse orkesten bijgedragen aan maatregelen ter verbetering van de akoestiek. We speelden eens het indrukwekkende stuk Lux Aurumque (“Licht en Goud”) toen de zon door de wolken brak en door de glas-in-lood gevel scheen. Mooi moment. Het fijne aan de Pinksterkerk was niet alleen de akoestiek, maar ook de bar/ koffieruimte waar het concert na afloop uitgebreid geëvalueerd kon worden. We hopen van harte dat de zaal goed geschikt voor ons blijft en betaalbaar.” Ook het Heemsteeds Philharmonisch Orkest maakt gebruik van de kerkzaal.