Goed voor het milieu en nog gezellig ook. Dat wordt al snel duidelijk na een bezoekje aan het Repair Café in gebouw Tinholt Overveen. Het draait nu zo’n anderhalf jaar en voorziet in een behoefte. Direct na de opening op zaterdagmiddag druppelen de eerste buurtbewoners al binnen met kapotte schemerlampen of defecte motor van het elektrisch verstelbare bed. Aan de welkomsttafel vullen ze het aanmeldformuliertje in en worden naar een reparateur gebracht. Bakje koffie met zelfgebakken taart of cake erbij, gezellig praatje maken, en dan afwachten of de reparatie gaat lukken. In de aangrenzende ruimte worden fietsen gerepareerd en weer daarnaast is een groepje vrouwen druk kletsend kleding aan het passen op de kledingruilbeurs.
Waarschijnlijk vanwege het mooie zonnige herfstweer was het in het Repair Café niet bijzonder druk. “Gemiddeld worden er per keer toch wel 40 reparaties verricht, vandaag waarschijnlijk wat minder”, aldus Joke Reuling, coördinator van het Café. “Maar mensen weten ons inmiddels goed te vinden met hun kapotte spullen. Reparateurs overigens ook. In het algemeen gaat het om kapotte spullen waarvoor je niet teruggaat naar de winkel waar je iets hebt gekocht. Spullen vaak met grote emotionele waarde. Zo was er eens iemand met twee kleine beschadigde porseleinen beeldjes. De vrijwilliger heeft er met alle plezier flink wat tijd aan besteed om ze heel precies te lijmen. Het gaat vaak om spullen die mensen al jaren in huis hebben en niet willen weggooien. En mocht het hier dan onverhoopt toch niet gelukt zijn om ze te repareren hebben mensen toch het gevoel dat ze alles hebben geprobeerd en hebben er dan vrede mee om het weg te gooien”.
Vrijwilliger Sjaak heeft inmiddels de motor van een verstelbaar elektrisch bed doorgelicht. De conclusie is dat een onderdeel moet worden besteld. “Zoek ik even op op internet en dan kan ik dit de volgende keer mooi afronden”, zegt hij. Deze Overvener is al vanaf het begin betrokken bij het Café omdat het hem erg gezellig leek en “bovendien mag ik graag knutselen”. Graag stort hij zich op Nespresso en Senseo-apparaten omdat die vaak goed te zijn repareren. Veel reparateurs hebben er ook zichtbaar lol in zich met elkaars klusjes te bemoeien. Een vrijwilliger ontfermt zich over een broodrooster, die net, na uitvoerig technisch onderzoek, is ‘opgegeven’. “Kom maar op met dat ding, die ga ik thuis nog wel eens helemaal uit elkaar halen”.
Ook op de kledingruilbeurs is het gezelligheid troef. Het is de bedoeling om ongeveer net zoveel kleding en schoenen in te brengen als ook weer mee te nemen. Om kleding-dump te voorkomen wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd. Alles ziet er netjes en aantrekkelijk uit. Opvallend in deze ruimte: er is geen man te zien. Initiatiefneemster Janny: “Nee, dit is echt alleen voor vrouwen bedoeld. Mannen zijn toch vaker geneigd hun kleding helemaal af te dragen”.
Het Repair Café draait zelfstandig, met een gemeentelijke subsidie van 150 euro per jaar om de huur van de locatie te betalen. Met de inkomsten uit de fooienpot wordt gereedschap aangeschaft en taarten gebakken. Het Café is een van de activiteiten die zijn voortgekomen uit het burgerinitiatief Duurzaam Overveen, destijds gestart door Carlinde Adriaanse. Collectieve inkoop van duurzame energie was een ander initiatief. Dat is nu in de afrondende fase. (Zie voor meer info duurzaamoverveen.nl)
Het volgende Repair Café is op 17 december. De volgende kledingruilbeurs is volgend voorjaar.