Zuid-Kennemerland

Sinterklaas intocht dit jaar bij ’t Molentje

Sint en zijn gevolg zullen dit jaar niet zoals gebruikelijk de afgelopen jaren aankomen in de haven bij de Dreef, maar bij ’t Molentje aan de van Merlenvaart, bij Groenendaal. Dit heeft te maken met de steeds grotere veiligheidseisen, maar ook met de rommelige aanblik bij de haven waar bouwprojecten gaande zijn. Nieuw is ook dat de gemeente Heemstede de organisatie van de intocht voor haar rekening neemt. Jarenlang was dat de Winkeliersvereniging Heemstede.

De goede sint zal op zaterdag 12 november om 12.15 uur bij ’t Molentje aankomen en vervolgens via de Vrijheidsdreef naar het raadhuis worden begeleid. De Vrijheidsdreef is momenteel afgesloten vanwege de herplanting van bomen, maar voor de goedheiligman en de Heemsteedse kinderen wordt die dag een uitzondering gemaakt. Op het plein voor het raadhuis wordt de Sint verder onthaald en zijn er activiteiten voor de kinderen. Een Pietenband zal daar voor muziek zorgen.

In een toelichting zegt burgemeester Heeremans deze week dat het waarborgen van de veiligheid rond de haven bij de intocht van sint Nicolaas steeds lastiger werd. “En we wilden echt niet meemaken dat er een keer iemand met dranghek en al in het water zou vallen. Bovendien bereikten ons wel vaker geluiden van mensen dat  ze de haven een ‘tochtgat’ vonden. Tradities hoeven wat ons betreft niet in beton zijn gegoten, dus zijn we gaan kijken naar andere locaties. De route van de Vrijheidsdreef is zowel mooi als veilig en de plek bij ’t Molentje heeft iets vriendelijks, dus dat leek ons voor nu een goede keuze. Mocht de haven na alle veranderingen ook weer een leuke plek blijken dan kunnen we dat tegen die tijd weer bekijken”.

Pietendiscussie
Nu de gemeente de organisatie in handen heeft, ligt ook de befaamde maatschappelijke Pietendiscussie op haar bordje. De gemeente Heemstede zou het liefst alleen gekleurde en ‘veegpieten’ rond de officiële intocht van Sint zien. Dit jaar gaat dat echter nog niet helemaal lukken. Aanvankelijk was een Pietenmuziekband ingehuurd die aan die criteria voldeed, maar die zegde onlangs af. De vervangende band bevat enkele pieten die om privacyredenen toch echt donker wilden worden geschminkt. ‘Dat respecteren we’, aldus de burgemeester. Maar in het directe gevolg van de Sint zijn wel uitsluitend gekleurde pieten en ‘veegpieten’ opgenomen.

Winkeliersvereniging wil geen speelbal emoties worden
De pietendiscussie was een van de redenen voor de Winkeliersvereniging Winkelcentrum Heemstede (WCH) om per dit jaar te stoppen met de organisatie van de intocht. Voorzitter Peter van Limburg: “We hebben mede op verzoek van de gemeente nagedacht over de kleur van de pieten en er veel over gediscussieerd. De conclusie was dat wij als vereniging niet de aangewezen partij zijn om in die discussie mee te gaan. We hebben ook geen zin om speelbal te worden van de emoties in de samenleving. De discussie is extreem zwart wit, het grijze midden hoor je niet. Daarnaast waren voor ons de toenemende veiligheidseisen ook een struikelblok. In het begin waren een paar hekken rond de haven voldoende, maar het afgelopen jaar hebben we met wel tachtig hekken lopen sjouwen. En, het werd steeds duurder voor ons om het te organiseren. Al met al hebben we toen besloten om ermee te stoppen. Wel met pijn in het hart hoor, we hebben het geloof ik 35 jaar gedaan. Maar als ik tijd heb ga ik 12 november wel even kijken bij ’t Molentje”.