Het dak is twee weken geleden voorzien van 51 zonnepanelen en 9 zonnecollectoren. Eerder al zijn tien tot vijftien centimeter dikke lagen isolatiemateriaal verwerkt in de muren en de vloeren en werden de belangrijkste ramen voorzien van driedubbel glas. “Categorie HR+++”, lacht Pieter Bergmeijer. Hij is zeer verguld met zijn persoonlijke duurzaamheidproject: het energieneutraal maken van zijn vorig jaar gekochte vrijstaande woonhuis met bollenschuur aan de Vogelenzangseweg 184. Hij zal daarover uitgebreid vertellen op de komende gemeentelijke informatieavond over het energiezuinig maken van woningen, op woensdag 31 januari om 19.30 uur in het Trefpunt in Bennebroek.
Voor Bergmeijer is dit avontuur een “hobby en een jongensdroom”. De Haarlemmer (64) was met zijn vrouw aan het nadenken over de toekomst. Hijzelf was meer een stadsmens, maar als het buiten wonen moest worden zoals zijn vrouw liever wilde, dan wel energieneutraal. In duurzame energie is hij als natuurkundige, en ook werkzaam op dit gebied geweest, erg geïnteresseerd. “Een makelaar kwam onverwacht met dit huis aan. Toen ik daar aan de weg stond en dat zuid-gerichte dak van 120 m2 oppervlak zag dacht ik meteen: dit wordt leuk! Ik zag natuurlijk ook lastigere dingen aan dit huis, maar ik wilde me hier graag in vastbijten. Mijn vrouw Els staat er ook helemaal achter, dit plan”.
Hij ging om tafel met architect, een duurzaamheidadviseur, een aannemer en een installateur: het bouwteam. Samen ontwikkelden ze het plan voor een nul-op-de-meter woning. Vervolgens toetste een bouwkostenbureau de open begroting op prijs en volledigheid. Vervolgens is in oktober is gestart met de verbouw. Aan de voorzijde op nummer 184 wonen inmiddels warm geïsoleerd en wel Pieter Bergmeijer en zijn vrouw. Aan de achterzijde, in de aangebouwde bollenschuur komt zijn dochter Anke met haar gezin.
In feite wordt het gehele pand ingepakt met speciale materialen zoals Isofloc: geperste oude kranten die zijn gespoten in de spouwmuren. Daarnaast komt er een ventilatiesysteem en een warmtepomp met twee bronnen, 150 meter diep de grond in. “Dat kunnen wij hier dus zonder problemen laten aanleggen, met zoveel tuin om het huis heen. Niet iedereen heeft die luxe. Het is ook niet goedkoop. Ik zie het als een hobby om alle energie zelf op te wekken, en ik dacht laat ik dáár nu eens mijn geld in gaan stoppen, met allerlei state of the art technieken. Een ander koopt een dure auto. Overigens heb ik ook besloten dingen níet aan te leggen. Een douchewaterwarmtewisselaar bijvoorbeeld, die douchewaterwarmte terug brengt in het systeem. Dat was over de top.“
Pieter Bergmeyer in de ‘machinekamer’ van zijn energieneutrale huis. Op het betonnen vloertje wordt later het buffervat geplaatst.
Rekensommetjes voor anderen die energieneutraal willen (ver)bouwen maken is niet makkelijk want elk huis is weer anders, zegt Bergmeijer. Hij stelt dat je met isolatie van muren en vloeren plus overal led verlichting gebruiken al heel veel kunt bereiken. Wie de bollenschuur betreedt die momenteel onder handen wordt genomen voelt dat ook meteen. De isolatie alleen al zorgt voor het buiten blijven van de kou. De warmtepomp en alles eromheen zijn daar nog niet eens in werking.
Bollenschuur behouden
Wat Pieter Bergmeijer ook goed doet, is dat met de renovatie een historische bollenschuur in de regio behouden kan blijven. Woning met schuur zijn in 1940 opgeleverd. In de oorlog hebben de Duitsers het gebruikt als gaarkeuken. In het plafond is nog een gat zichtbaar waar het afvoer van het fornuis heeft gezeten. Aan de buitenzijde zijn ventilatieroosters zichtbaar die destijds voor ventilatie van de bollen hebben gezorgd. Die blijven erin. Voor de sier en de authenticiteit. Officieel beschermd als erfgoed is deze bollenschuur overigens niet.
Meer informatie zie het duurzaam bouwloket.